Meral Akşener’den “yeni parti” yorumu: Onların işi kolay; Alanı, kaktüsleri, çalıları biz temizledik

Sözcü Gazetesi’ne konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gül, Babacan ve Davutoğlu'nun kurması beklenen parti ya da partilere olumlu baktıklarını ifade ederek “Tekçilikten kurtulmamız lazım” dedi

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin genel merkezinde Sözcü Gazetesi’nde Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı. 

Akşener, 31 Mart sonrası süreci, parlamenter sisteme verdikleri desteği ve eski Başbakan Yardımcısı Ahmet Davutoğlu ile eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın dahil olması beklenen yeni siyasi oluşumları değerlendirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prensip olarak siyasi çeşitliliğe ve seçmene seçenek oluşturmaya inandıklarını, bu durumun günümüz Türkiye’si için “elzem” olduğunu söyleyen Akşener, “Gül, Babacan ve Davutoğlu'nun kuracaklarını öğrendiğimiz partilerine olumlu bakıyorum” dedi. 

İYİ Parti’nin AK Parti seçmenine ulaşmada zorluklar yaşadığını vurgulayan Akşener, “Tayyip Bey'e inanılmaz bir öfke mevcut. Oradan kopacak insanların seçmen olarak Babacan'a, Gül'e, Davutoğlu'na kulak kabartmaları daha çok mümkün. Seçmeni AKP' den koparacaktır. Ekonominin sarstığı, AKP seçmeni bizlerden önce onların sesini duyar” dedi ve ekledi: 

“Onların işi kolay, alanı biz temizledik. Alanı, kaktüsleri, çalıları biz temizledik. Bu arkadaşlarımızın bizim çıktığımız zamanla şimdiki arasında çok büyük fark var.”


“Esas mesele AKP'nin seçmen kitlesinin tanıdığı kitleler olarak, pergelini konulacağı yer AKP'dir” diyen İYİ Parti Genel Başkanı, seçmenlerinin kendilerini şehirli, sorgulayıcı, demokrasi ve hukuk talebi yüksek bir kitle olarak tanımladığını söyledi. 

Yeni kurulacak partinin kendini ve seçmenini konumlandırdığı yeri bilmediğini aktaran İYİ Parti lideri, “Tekçilikten kurtulmamız lazım” ifadelerini kullandı. 

“Erdoğan dilini yumuşatmaz” 

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesinden yana olduğunu belirten Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sistemden vazgeçmeyeceği düşüncesinde olduğunu belirtti ve şunları anlattı:

Erdoğan partisinin içinde, dışında, muhalefet kanadında yapılan tartışmaları izler ama asla geçit vermez. Asla normalleştirmez. Dilini yumuşatmaz. Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni Erdoğan'ın isteğiyle söylediğine inanıyorum. Başından beri başkan olmayı arzu etti. Hukukun üstünlüğüne, adalete uyan bir başkanlık talep etmedi.


24 Haziran’dan bu yana Anayasa taslağı üzerinde çalıştıklarını aktaran Akşener, Parlamenter Demokratik Sistem'in arkasında durduklarını söyledi ve şöyle devam etti: 

Erdoğan rejimi tartışmayla devam edecektir. Konsensüs olmaz. 16 Nisan referandumunda şahsen ben ve arkadaşlarımız birlikte çalıştık. İki şeye inanıyorum: 150 yıllık parlamenter demokrasi tecrübemiz var. Elbette değişiklikler, iyileştirmeler yapılmalıdır. Ama eski bir bilim insanı olarak iddiamız, en idealini getirmeye kalkışsak en az 15 yıl kaos yaşanır. Bununla uğraşmak yerine, gündelik hayattaki hukuki düzenlemeler için dahi sistem değişecek. Parlamenter sistemi güçlendirerek yola devam etmeliyiz. Seçmenimiz de parlamenter demokrasiyi istiyor. Kafa karışıklığımız yok.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU