Goril koruma alanında silahlı bekçilerle yerli pigmeler arasındaki çatışmada bir kişi öldü

Pala, ok ve yayla silahlanmış yerel kabile, ateşli silah taşıyan korucularla karşı karşıya geldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki milli parklar, dünya genelinde türü azalan gorillere ev sahipliği yapıyor (AFP) 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki (KDC) bir milli parkta yerli pigme kabilesiyle silahlı korucular arasında yaşanan şiddetli çatışma bir kişinin ölümü, 14 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlandı.

Olay, türü tehlike altındaki doğu ova gorilinin koruma alanı olmasıyla ünlü Kahuzi-Biega Milli Parkı yakınlarında çarşamba günü meydana geldi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bölge adına konuşan bir sözcü, doğa koruma devriyelerinden birinin iki kaçak avcıyı kovalarken “pala, yay ve oklarla silahlanmış pigmeler tarafından” pusuya düşürüldüğünü belirtti.

Kovalamaca sırasında korucular arkalarından ateş ettikleri pigmelerden birini öldürdü, bir diğerini de yaraladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli parkın sözcüsü Hubert Mulongoy, yaşanan çarpışma sırasında üçü ağır 13 park bekçisinin yaralandığını açıkladı. 

Mulongoy, “Ciddi şekilde yaralanmış olanlardan birinin parmakları palayla kesilmiş” diye ekledi.

Pigmelerle park yetkilileri arasındaki gerilim son aylarda tırmanmıştı. 

Nisan ayında, bir pigmenin ölümüyle sonuçlanan başka bir olaydan bir gün sonra yaşanan çatışma sırasında bir park korucusu öldürülmüştü.

Pigmelerin 6 bin kilometrekare alana yayılan ve ismini bu alandaki iki sönmüş yanardağdan alan milli parka girişlerine izin verilmemesi karşısında öfkeli oldukları belirtiliyor. 

Park korucularıysa yerli halkın geçen yıldan bu yana Kahuzi-Biega’nın sınırlarından yasa dışı şekilde geçiş yaptığını ve ormanları yok ettiğini ileri sürüyor.

 

 

KDC’nin önde gelen turistik cazibe merkezlerinden biri olan milli park, dünya üzerindeki son vahşi doğu ova gorili popülasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Ancak milli parkların içinde yaşanan silahlı çatışmalar, onlarca yıldır anlaşmazlık ve siyasi istikrarsızlıktan muzdarip KDC için yeni değil.  

North Kivu bölgesindeki Virunga Milli Parkı’nın turizme yeniden açılmasından sadece birkaç hafta sonra mart ayında koruma alanındaki bir korucu öldürülmüştü.

İki İngiliz turist de geçen yaz Virunga’yı keşfe çıktıkları sırada şoförleriyle birlikte kaçırılmıştı. Seyahatlerinde turistlere eşlik eden bir park korucusu da kaçırılma olayı esnasında öldürülmüştü. Çift kısa süre rehin tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU