ABD’nin hazine borcu Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana 2 trilyon dolar arttı

Daha önce basında yer alan haberlere bakılırsa, “Nasılsa burada olmayacağım” diyen Trump pek de endişe taşımıyor

Yeni verilere göre Donald Trump’ın Beyaz Saray’a adım atmasından bu yana ABD’nin hazine borcuna en az 2 trilyon dolar daha eklendi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlar, Trump’ın göreve başlamasının ardından 2 trilyon dolardan fazla borcun da eklenmesiyle 2018 sonu itibariyle hazine borcunun 21,974 trilyon dolara yükseldiğini ortaya koydu.

CNN, 1950’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan borcun, 2018 mali yılında ABD’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 78’ine denk geldiğini duyurdu. Hükümetin harcamaları ve tahsil ettikleri arasındaki farkı gösteren bu açık, 2017’de GSYH’nin yüzde 3,5’inden 2018’de yüzde 3,8’ine yükseldi.

CNN’in de aktardığı üzere, ABD’nin hazine borcu 2008 finansal krizinin hemen ertesinde yükselmeye başlamış ve Kongre ile eski Başkan Barack Obama, ekonomiyi ayakta tutmak için teşvik fonu onaylamıştı. Borcu sekiz yılda sıfıra indirmeyi vadeden Trump’ın göreve geldiği ilk günlerde bir düşüş yaşanmıştı.

Ancak bu düşüş böyle devam etmedi. Analistlere göre, 2017 sonunda Cumhuriyetçilerin vergi indirimi getiren yasa sonrası yeniden yükseliş başladı ve alanının en büyük borcunu temsil eder hale geldi.

Kongre Bütçe Ofisi’ne (CBO) göre, söz konusu borç, 2028 itibarıyla GSYH’nin yüzde 96’sına (29 trilyon dolara) ulaşabilir.

CBO’nun yeni raporu, önümüzdeki 30 yıl içinde kamu borcunun bu yıl olduğu gibi GSYH’ye göre iki katı olacağı, bunun da ABD’de şuana kadar kaydedilmiş en yüksek oran olabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Böylesi yüksek ve artmaya devam eden borcun, hem ekonomi hem de federal bütçe için çok ciddi sonuçları olabilir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşmesi beklendiği üzere, faiz oranlarındaki yükselişin bir sonucu olarak federal hükümetin faiz ödemeleri için yaptığı harcamalar önemli ölçüde artabilir.”

Trump, Beyaz Saray için kampanya yaparken ABD’yi sekiz yıl içinde borçlarından arındırabileceğini vadetmiş, Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Bunu, oldukça hızla yapabileceğimi düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı, 2018 yılı ekim ayında borçlar konusuna değinen konuşmasında ise kabinesinin çeşitli birimlerindeki harcamaları yüzde 5 civarında azaltacaklarını duyurmuştu.
The Daily Beast geçen yıl yaptığı haberde, borçların konuşulduğu baş başa bir görüşme sırasında rakamlar karşısında endişeli görünmeyen Trump’ın, “Nasılsa ben burada olmayacağım” dediğini yazmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

lndependent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU