Türk konsolosluğu çalışanlarına yönelik saldırının faili Mazlum Dağ'a iki ülkede eş zamanlı yargılama mı?

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu çalışanı Osman Köse ve iki Irak vatandaşının yaşamını yitirdiği silahlı saldırının faili Mazlum Dağ ve Dağ’a yardım eden bir kişi, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki yerel mahkemelerce eş zamanlı yargılanabilir

 Erbil'deki saldırının baş faili Mazlum Dağ (solda) ve Dağ'a yardım ettiği belirtilen Muhammed Bisksız./ Fotoğraf: AA

Erbil'deki silahlı saldırının ardından Ankara, soruşturmaya müdahil olacak. Saldırının faili, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Mazlum Dağ, yakalanır yakalanmaz yurt dışında Türk vatandaşlarının işlediği suçlarda izlenen rutin süreç başlatıldı. 

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) yönetimi, Mazlum Dağ’ı Interpol aracılığıyla sınır dışı edebilir. Fakat olayda iki Irak vatandaşının da hayatını kaybetmesi soruşturma sürecini çetrefilleştirmiş durumda. Çünkü IKB’deki yerel mahkeme de Mazlum Dağ ve beraberindeki kişiyi yargılayacaktır. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dağ sınır dışı edilmezse Adalet Bakanlığı ve yargı kurumları devreye girecek. Türk Ceza Kanununa göre; yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işlediği suçlarla ilgili soruşturma Adalet Bakanlığı'nın talebiyle re’sen başlatılabiliyor. Kovuşturma sürecinde ise vatandaşın vatandaşa karşı işlediği suçlarda Tüzrk Ceza Kanunu'ndaki cezalar uygulanıyor.

Önce Mazlum Dağ’ın mukim olduğu Diyarbakır’da soruşturma açılacak. Ardından sanık hakkında yakalama kararı çıkarılacak ve IKB’den iade talebinde bulunulacak. Erbil yönetimi büyük ihtimalle Dağ’ı iade edecek fakat IKB yargı birimlerinin soruşturması da sürecek.

Terörist Mazlum Dağ iade edilse de edilmese de her halükarda iki ülkede de devam eden çifte yargılama söz konusu olacak.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU