Maskeli İranlı komandoların İngiliz petrol tankerine iniş görüntüleri yayımlandı

Helikopter komandoları gemiye indirirken yüksek hızlı tekneler de tankeri takip etti

Tahran’ın el koyduğu İngiliz gemisinin ele geçirilme anını gösterdiği anlaşılan yeni videoda, maskeli İran birliklerinin geminin üzerine halatla helikopterden indiği görülüyor.

İran tarafından yayımlanan görüntülerde helikopterin komandolar inmeden önce geminin üzerinde uçtuğu anlaşılıyor.

Ham petrol taşıyan İngiliz bayraklı gemi Stena Impero, Cuma günü İran’ın Devrim Muhafızları tarafından ele geçirilmişti.

23 kişiyi taşıyan tanker, aniden yön değiştirmiş ve Hürmüz Boğazı’ndaki İran sularına yönelmişti.

Tahran’ın Devrim Muhafızlarına bağlı Fars haber ajansından gelen görüntüler, tankerin yüksek hızlı tekneler ve savaş birlikleri tarafından takip edildiğini gösteriyor.

İran tankerin bir balıkçı teknesiyle çarpıştığı için ele geçirildiğini iddia etmiş ancak İngiliz Savunma Bakanı Penny Mordaunt bunun doğru olmadığını söylemişti.

Tankerin ele geçirildiği esnada Umman karasularında olduğunu belirten Mordaunt İran’ın eylemlerini “düşmanca” diye nitelemişti.

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’a göre de Tahran bu eylemi, Suriye’ye petrol götürdüğü ve bu yüzden de AB yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle Cebelitarık’ta el konan Grace 1 adlı İran tankeri için “eşdeğer bir misilleme” olarak görüyor.

Hunt ayrıca, İran'ın “yasadışı ve istikrarsızlığa sebep olan tehlikeli bir davranışı” seçebileceği konusunda uyardı.

 

 

Bunun yanında İranlı bir maslahatgüzar; İngiltere, Fransa ve Almanya’nın geminin serbest bırakılması taleplerini Tahran’ın görmezden gelmesini görüşmek üzere dışişleri bakanlığına çağrıldı.

Bir İngiliz savaş gemisi olan HMS Montrose, el konan İngiliz tankerine yardım etmeye çalışmış ancak çok geç kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stena Impero'nun sahibi İsveçli Stena Bulk; Hint, Rus, Letonyalı ve Filipinli mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

İngilizlere ait, Liberya bayraklı ikinci bir tanker MV Mesdar da aynı saatlerde silahlı muhafızlar tarafından ele geçirilmiş ancak sonra serbest bırakılmıştı.

Körfez’de giderek daha agresif bir şekilde hareket eden İran, ABD araçlarını da hedef almıştı. Bunlardan biri de Devrim Muhafızları’nın geçen ay düşürdüğü ABD İHA’sıydı.

Donald Trump’ın Batı ve İran arasındaki nükleer anlaşmayı tek taraflı feshetmesinin ardından İran ve ABD arasındaki gerilim artmıştı.

İran ise Avrupa’dan ABD yaptırımlarının etkilerini sınırlamaya yardımcı olmasını istemiş, aksi takdirde anlaşmanın şartlarını daha fazla ihlal etmekle tehdit etmişti.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU