Jeremy Corbyn İngiliz petrol tankerinin ele geçirilmesinin ardından İran'la "gerilimi yükselttiği için" Trump’ı suçladı

İran Devrim Muhafızları, İngiltere bayraklı gemiye Umman karasularındayken el koymuştu

İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn (AFP)

Jeremy Corbyn, Donald Trump’ı Körfez’deki gerilimi artırmakla suçladı. İşçi Partisi lideri dün İran kuvvetleri tarafından ele geçirilen İngiltere bayraklı petrol tankerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"İran kontrolü altındaki İngiltere tankeri ve mürettebatı serbest bırakılmalıdır” diyen Corbyn, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Gerginlik, daha derin bir çatışma riski taşıyor. Her iki taraf da kendini dizginlemeli. Nükleer anlaşmasını bozan Trump, karşılıklı meydan okumalara neden oldu. Anlaşmayı tekrar yürürlüğe koymak, Körfez’deki savaş tehdidini yatıştırmak için esastır.

İngiltere bayrağıyla yelken açan İsveçli petrol tankeri Stena Impero, İran Devrim Muhafızları tarafından ele geçirilmiş ve İran topraklarına girmeye zorlanmıştı.

İngiliz Savunma Bakanı Penny Mordaunt ise geminin ele geçirildiği sırada Umman karasularında bulunduğunu söylemiş ve İran’ın eylemlerini “düşmanca” diye nitelemişti.

İşçi Partisi’nin gölge bakanı ve Corbyn’in en yakın siyasi müttefiki olan John McDonnell da bugün, İran hükümetinin “tankere el koyduğu için suçlu olduğunu" söyledi. McDonnell, "Bu, kabul edilemez bir davranış. Hükümetin sözlerini tekrarlıyoruz” dedi.

Corbyn ise artan diplomatik krize dair farklı bir tutum sergiledi ve ABD hükümetini suçladı.

Geçen yıl Trump, İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeye karar vermiş ve Tahran’a yönelik yaptırımları artırmıştı.

Pek çok analist, İran’ın Stena Impero'yu ele geçirmesinin, Kraliyet Donanması’nın Cebelitarık’ta el koyduğu Grace 1 adlı tanker için misilleme olduğunu düşünüyor.

İngiliz hükümeti, Grace 1’in Suriye'ye petrol götürmek üzere hareket ettiğini ve AB yaptırımlarını ihlal ettiğini iddia etmişti.

İran’ın son derece etkili Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü ise İngiltere’nin Grace 1’i alıkoymasının “gayrimeşru bir ekonomik savaşın paçası olduğunu” ve bu nedenle İran’ın Strena Impero’yu ele geçirerek verdiği cevabın da “uluslararası hukukta iyi bilinen karşılıklı eylem kuralının bir parçası olduğunu” söylemişti.

 

 

Bununla birlikte, Körfez’de giderek daha agresif bir şekilde hareket eden İran, ABD araçlarını da hedef almıştı. Bunlardan biri de Devrim Muhafızları’nın geçen ay düşürdüğü ABD İHA’sıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere'de ise üst düzey bir İranlı diplomat; İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile yaptığı telefon görüşmesinde uğradığı “büyük hayal kırıklığını” dile getiren Jeremy Hunt’la görüşmesi için Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Bu hamlenin amacı ise İran'a baskı yapmaktı.

Öte yandan Corbyn, geçmişte İran’a karşı yumuşak davranmakla suçlanmıştı. Bazı eleştirmenler, Corbyn'in Tahran tarafından finanse edilen ve İngilizce yayın yapan Press TV'de sunuculuk yaptığı ve kanala katkıda bulunduğu dönemlere işaret etmişti.

İşçi Partisi lideri geçen ay da Körfez’deki petrol tankerlerine yapılan saldırılar konusunda, düşünmeden ve “güvenilir kanıtlar” toplamadan İran’ı suçlamamak gerektiği konusunda uyarmıştı.

Corbyn’in bu uyarısı, Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıların arkasında İran’ın silahlı kuvvetlerinin keskin İslamcı unsuru Devrim Muhafızları’nın bulunduğunun “neredeyse kesin” olduğunu açıklamasının ardından gelmişti.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU