Vietnam: Ho Chi Minh’in naaşı ölümünün 50. yılında hala “mükemmel durumda”

Hükümetin tesadüfen yayımladığı belgelerse, liderlerinin ölünce bedeninin yakılmasını vasiyet ettiğini gösteriyor

1965 tarihli fotoğrafta Ho Chi Minh (sağda) Çin lideri Deng Şiaoping’le (solda) birlikte (Reuters)

Vietnam devlet medyası, ülkenin kurucusu Ho Chi Minh’in ölümünün 50. yıldönümü öncesi yer verdiği haberinde, liderlerinin mumyalanmış naaşının “mükemmel durumda” olduğunu duyurdu.

Eylül ayında en üst seviyeye ulaşacak ulusal çaplı törenler öncesi devrimci liderin yaşlanan cesedinin ne durumda olduğunu değerlendirmek amacıyla haziran ayında Vietnamlı ve Rus bilim insanlarından özel bir konsey oluşturulmuştu.

Propaganda bakanlığının internet sitesine göre Ho’nun dileğini yerine getirmek için tasarlanan bu etkinlikler, iktidardaki Komünist Parti’nin itibarı için onaylama ve “gelecek nesil devrimciler” için de ilham kaynağı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak el yazısı vasiyetin bir fotoğrafı çarşamba günü hükümetin resmi internet sitesinde yayımlanınca, Ho’nun ölümü sonrası bedenine ne yapılmasını istediğine dair başka planlarının olduğu ortaya çıktı.

Yazıda Ho, “Bedenimin yakılmasını istiyorum” diyordu. Anma törenlerine dair planlardaysa bu satırdan hiç bahsedilmedi.

Halkın sevdiği ve “Ho Amca” diye seslendiği kurucu lider, Vietnam’da savaşın doruğa çıktığı sırada 1969’da 79 yaşındayken yaşamını yitirmişti.  

Ho’nun cansız bedeni başkent Hanoi’de Sovyet tasarımı büyük bir mozolenin içinde muhafaza ediliyor ve karanlık bir ortamda cam tabutun içinde sergileniyor.

 

Mozale Reuters.png
Hanoi'deki mozole önünde nöbet tutan bir asker (Reuters)

 

Vietnam Haber Ajansı’na (VNA) konuşan yetkililer, Ho’nun bedeninin “mükemmel durumda olduğunu ve iyi muhafaza edildiğini” söyledi.

Rus-Vietnamlı bilimsel heyetin yazılı açıklamasında, “Konsey, Devlet Başkanı Ho Chi Minh’in bedeninin durumunu inceleme ve değerlendirmede bilimsel yöntemler kullanarak prosedürleri daha da geliştirmeyi önerdi” ifadeleri kullanıldı.

Aralarında Çin, Kuzey Kore ve Vietnam’ın bulunduğu birçok ülke, kurucu liderlerinin naaşlarını Sovyetler Birliği’ndeki “Lenin Laboratuvarı”nın desteğiyle mumyalatmıştı.

Rus bilim insanlarından oluşan bu grup, 1924’te ölümünden kısa süre sonra Vladimir Lenin’in mumyalanmış bedenini Moskova’da sergileme görevinin kendilerine verilmesinden bu yana varlıklarını sürdürüyor.

 

Lenin AFP.jpg
Rusya, Lenin'in naaşını muhafaza etmek için yoğun çaba harcıyor (AFP)

 

Naaş muhafaza işlemleri epey pahalıya mal oluyor. Bilim insanlarının, ölen kişinin bedenini çok çeşitli kimyasal çözeltilere batırmak dahil mumyalama sıvılarını kullanma işini iki yılda bir tatbik etmesi gerekiyor.

Bunun yanı sıra yavaş yavaş çürüme ve küflenmeyi önlemek için zamana karşı verilen savaşta vücudun bölümlerinin yerlerine yeniden konması ve düzenlenmesi de zorunluluk arz ediyor.

Rusya’nın Lenin’in bedenini muhafaza etmek için yalnızca 2016’da 13 milyon ruble (yaklaşık 1,1 milyon TL) harcadığı ortaya çıkmıştı.

VNA’nın haberine göre Vietnam ve Rusya, Ho Chi Minh Mozolesi Yönetim Kurulu ve Moskova Biyomedikal Araştırma Merkezi arasında düzenli sempozyumlar gerçekleştirerek ve daha fazla bilgi paylaşarak Ho’nun bedenini muhafaza etmek için gösterilen çabaları artıracak.

Reuters’tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU