Malcolm X'i öldürdüğü gerekçesiyle haksız yere hapis yatan Muhammed Aziz, 40 milyon dolar tazminat davası açtı

"Bu kadar geç gelen bir adalet haksızlık"

Muhammed Aziz, New York polisinin davada delilleri örtbas ettiğini savunuyor (Reuters)

ABD'de insan hakları savunucusu Malcolm X'i öldürdüğü gerekçesiyle haksız yere 20 yıl hapis yatan kişi, 40 milyon dolar tazminat davası açtı.

84 yaşındaki Muhammed Aziz, duruşmanın görüldüğü New York şehrine karşı görevi kötüye kullanma, adil yargılanma hakkının ihlali ve iftira suçlamasıyla hukuki işlem başlattı.

Malcolm X olarak tanınan ve ırkçılığa karşı direnişin sembol isimlerinden biri olan Malcolm Little, uğradığı suikast sonucu  1965'te 39 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı düzenleyen kişilerden biri olarak tutuklanan Aziz, müebbet hapis cezası aldığında 26 yaşındaydı ve 6 çocuk babasıydı.

Aziz'le birlikte tutuklanan Halil İslam ise 22 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye edilmiş ve 2009'da yaşamını yitirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkili, saldırının düzenlendiği gün olay yerinde olduklarına dair net deliller elde edilememesi ve tanıkların çelişkili ifade vermesine rağmen hapse atılmıştı.

Buna ek olarak olay yerinde yakalanan ve saldırıyı düzenlediğini itiraf eden Talmadge Hayer de ifadesinde Aziz ve İslam'ın suikastta yer almadığını söylemişti.

2020'de Innocence Project adlı kâr amacı taşımayan ve hukukçulardan oluşan bir organizasyon, savcılarla görüşerek dosyanın yeniden açılmasını talep etmişti.

Savcılık, 2021'de kararları yeniden gözden geçirmiş ve Aziz'le İslam'ın suçsuz olduğuna karar vermişti. 

Aziz ve İslam'ın haksızlığa uğradığını savunan avukatları David Shanies, "Muhammed Aziz ve Halil İslam, hükümetin süreci kötü yönetmesi ve anayasal haklarını ihlal etmesi sonucunda haksız yere yıllarca hapis yattı. İkisinin hapis süresi toplamda 42 yıl. Bu kadar geç gelen bir adalet haksızlık. Aziz yeni 84 yaşına girdi ve İslam, aklandığını göremeden trajik şekilde hayatını kaybetti" dedi.



Independent Türkçe, BBC, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU