Diyabetli kadınlar erkeklere göre daha fazla kalp yetmezliği riski taşıyor

Yeni araştırmada 12 milyon kişiye ait veriler değerlendirildi

Tip 1 diyabeti olan kadınların, tip 1 diyabeti olan erkeklere göre kalp yetmezliği yaşama ihtimali yüzde 47 daha fazla (Reuters)

Diyabetli kadınların kalp yetmezliği yaşama tehlikesinin aynı hastalığa sahip erkeklere oranla daha fazla olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. 

Akademik tıp dergisi European Association for the Study of Diabetes’te (EASD) yayımlanan araştırma, tip 1 diyabeti olan kadınların, tip 1 diyabetli erkeklere oranla yüzde 47 daha fazla kalp yetmezliği yaşama ihtimali bulunduğunu gösterdi.

Araştırmanın bulguları aynı zamanda tip 2 diyabetli kadınların da erkeklere göre yüzde 9 daha fazla kalp yetmezliği tehlikesinin olduğunu ortaya koyuyor.  

Araştırmacılar verilerini toplamda 12 milyondan fazla katılımcı ve 47 grup içeren 14 çalışmadan topladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip makalelerinde diyabetin ve kalp yetmezliğinin görülme sıklığının arttığını ve diyabetli insanlar arasında kalp yetmezliği riskinin yükseldiğini belirtti.

Ancak bu bağıntının kadın ve erkek için aynı derecede geçerli olup olmadığı şimdiye kadar bilinmiyordu.

Bilim insanları tip 1 diyabete sahip kadınların sağlıklı kadınlara göre yüzde 5,15 daha fazla kalp yetmezliği yaşama ihtimali bulunurken aynı hastalığa sahip erkeklerde bu riskteki artışın yüzde 3,47’de kaldığını keşfetti.

Diğer yandan kadınlar tip 2 diyabete sahiplerse kalp yetmezliği ihtimalleri sağlıklı kadınlara göre 1,95 kat, erkeklerinse sağlıklı erkeklere göre 1,74 kat daha yüksek oluyor.

Çalışmanın yazarlarına göre diyabetli kadınların risk artışının erkeklerden daha büyük olmasının bir dizi sebebi bulunuyor.

Bu nedenlerden biri diyabetin kadınlarda erkeklere göre daha yüksek oranda koroner kalp hastalığı ortaya çıkarıyor olması olabilir.

Araştırmacılar diyabetli kadınlardaki yüksek koroner kalp hastalığı tehlikesinin daha önce keşfedilmiş olduğunu belirtiyor.

Diğer olası nedenler arasında “diyabetli kadınların yetersiz tedavisi” de bulunuyor. Bu, “zamanla kadınlardaki diyabetle kalp yetmezliği arasındaki erkeklerden daha güçlü ilişkinin önünü açıyor” olabilir.

Yazarlar makaleyi şöyle noktalıyor:

Sonuç olarak kadınlardaki diyabet tanısını takip eden kalp yetmezliği riskinin erkeğe göre kayda değer ölçüde daha yüksek olması, kadının da erkek gibi diyabetten sıkı önlemlerle korunmasının ve tedavisinin önemini vurguluyor. (...) Kadınlarda diyabet –özellikle tip 1- kaynaklı yüksek kalp yetmezliğinin altında yatan mekanizmaları tespit etmek ve her iki cinsiyette de yoğun bağlantıyı azaltmak için daha fazla araştırma gerekiyor.

İngiliz Kalp Vakfı kalp yetmezliğinin, kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamadığında ortaya çıktığını söylüyor.

Bu uzun süreli bir hastalık ve eğer bir tedavi yoksa zaman içinde yavaş yavaş güçleniyor.

Kalp yetmezliğinin belirtileri arasında nefes süresinde kısalma, yorgun veya güçsüz hissetme, ayaklarda, ayak bileklerinde, karında ve sırtın alt kısmında şişlikler yer alıyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU