Yayıncı kuruluş anlaşmayı bozarsa 265 milyon dolar tazminat ödeyecek

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Süper Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk'ün, kulüplere 8 Temmuz'da ödemesi gereken 125 milyon doları hala ödememesi üzerine kulüplerin 10 gündür kuruma ihtarları çektiği iddia edildi

Süper Lig'de yeni sezona sayılı günler kala yayıncı kuruluşla Süper Lig kulüpleri arasındaki ödeme krizi devam ediyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Katarlı beIN Group'un sahibi olduğu Digiturk'ün, kulüplere 8 Temmuz'da ödemesi gereken 125 milyon doları hala ödememesi üzerine kriz büyürken, kulüplerin 10 gündür sözleşmeden doğan hakları doğrultusunda gerekli ihtarları çektiği iddia edildi.

Sözleşme gereği 18 kulüp adına yayıncı kuruluşla görüşmeleri yürüten Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi ise krize çözüm arıyor.

TFF yönetimi ile yayıncı kuruluş yetkilileri toplantı üstüne toplantı yaparken, henüz bir uzlaşı sağlanmadığı ama bir kaç gün içinde sorunun çözülmesinin beklendiği ifade edildi.

Göksel Gümüşdağ: Uluslararası kriterlere göre anlaşma imzaladılar

beIN Group'un naklen yayın ihalesini aldığı Kasım 2016 tarihinde Kulüpler Birliği  Vakfı Başkanı olarak sürecin içinde olan Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "O dönemde Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak ihale sürecinin içinde olan biriyim. İtalyan talipler de vardı ama beIN Group çok istekliydi ve ihaleyi aldılar. Uluslararası kriterlere göre bir anlaşma imzaladılar. Türkiye dahil 40 ülkede yayın yapan bir kurum. Şu anda gelip indirim talep etmeleri bu uluslararası şirket ile bağdaştığını sanmıyorum" diye konuştu.

Şu anda kulüplerin her hangi bir tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığını kaydeden Gümüşdağ şöyle devam etti: "18 kulüp, TFF'ye  sözleşmenin şartları gereği ödemelerin yapılmasını istediğimizi ilettik. TFF, sözleşme gereği konunun tarafı olarak yayıncı kuruluşla görüşleri yürütüyor. Biz kulüpler olarak sözleşmeden doğan hukuki haklarımızı kullanıyoruz. Öte yandan ben sorunun bir kaç gün içinde çözüleceğini düşünüyorum."  

Anlaşma bozulursa yayıncı kuruluş 265 milyon dolar ödeyecek

Yayıncı kuruluşun anlaşmadan cayması durumunda sözleşme gereği ödemesi gereken tutarın 265 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. Sözleşmenin tam detayları bilinmese de bu tutarın 150 milyon dolarının Katar Devlet Garantisi, yaklaşık 115 milyon dolarının da teminat olduğu belirtiliyor.

Fikret Orman: Sözleşmede geçerli olan bütün gerekliliklerini yerine getirmelerini bekliyoruz

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuştu.

Orman, çok önemli bir toplantı yaptıklarını dile getirerek şunları dile getirmişti: 

Bugün çok önemli bir toplantı yaptık. Yaklaşık 2-3 hafta içinde federasyon ve Kulüpler Birliği olarak hem beraber hem ayrı ayrı birçok toplantı yaptık. Bugün de son toplantımızı gerçekleştirdik. Spor Toto Süper Lig'in resmi yayıncı kuruluşu BeIN Sports geçtiğimiz sezonun ortasından beri önümüzdeki sezon için TFF'den birtakım finansal taleplerde bulunmaktadır. Bugün 18 kulübümüz ve TFF Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleriyle bu talepleri değerlendirdik. Kulüplerin finansal durumu göz önüne alındığında 18 kulüp olarak BeIN Sports'un hiçbir gerekçesi olmadan geciktirdiği sözleşmedeki ödeme yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi talebini TFF aracılığıyla kendilerine iletilmesine karar verdik. Biz Kulüpler Birliği olarak ne yapabileceğimizi ve nerede duracağımızı tartıştık, konuştuk. Sonuç itibariyle TFF yetkililerine duruşumuzu altını çizerek izah ettiğimizi düşünüyoruz.


Yayıncı kuruluşun geciktirdiği ödemelerden bahseden Orman, "Sezon başında avans ödemesi yapılıyor. Sözleşmeye göre onun yapılması lazımdı. 15 günlük bir süreci vardı, o da doldu yapılmadı. Onun üzerinden de 10 gün geçti. Biz de sözleşmede geçerli olan bütün gerekliliklerini yerine getirmelerini bekliyoruz" şeklinde konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU