Trump bu kez New York Times köşe yazarına yüklendi: Köşenden terbiyesizlik yapıyorsun ama telefonda k*çımı yaladın

ABD Başkanı Donald Trump kendisine ırkçı diyen NYT köşe yazarı Thomas Friedman'a yüklendi: Sahtekar!

Trump'tan Friedman'a: Ortalama I.Q. ile yazdığı köşesinden terbiyesizlik ediyor ama telefonda k*çımı yaladı. Sahtekar!

ABD Başkanı Donald Trump, son zamanlarda ırkçı söylem tartışmasıyla gündemde.

Trump, Amerikan Kongresi'nin kadın Demokrat üyelerini hedef alan Twitter mesajında kullandığı ifadeler nedeniyle ırkçılık yapmakla suçlandı.

Trump'ın hedef aldığı kadın üyeler  Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley ABD'de doğup büyüdü. Somali doğumlu Kongre üyesi Ilhan Omar da çocuk yaşta ABD'ye taşındı.

ABD Başkanı kadın politikacıları etnik kimlikleri üzerinden yargılayıp "Hükümetleri tamamen felaket olan ülkelerden kadın Kongre üyeleri' ifadesini kullamış, "Suçla kuşatılmış ülkelerine geri dönün" çağrısı yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Trump'ı ırkçılık ile suçlayanlardan biri de New York Times (NYT) gazetesi köşe yazarı Thomas Friedman. 

Friedman'ın "Trump yeniden seçilecek, değil mi?" başlıklı makalesinde ABD Başkanı'nın en çok tepkisini çeken kısım şu cümle oldu:

Bir çok insanın ırkçı, bölücü, iklim değişikliğini inkar eden, kadınları taciz eden bir pisliğin yeniden seçileceği ve hatta anketlerde de yükselişte olan bir başkanı görmekten korktuğunu söylediğinde hiç şaşırmamıştım.

Trump bu sözler üzerine yine Twitter'a sarıldı. 

Friedman ile yaptıkları bir telefon konuşmasını anımsatıp kendisine yönelik son derece kibar sözler sarf etmiş olmasına karşın köşe yazısında kendisini ırkçılıkla suçlamasına tepki gösterdi. 

"Ortalama I.Q. ile yazdığı köşesinden terbiyesizlik ediyor ama telefonda k*çımı yaladı. Sahtekar!” diye yazdı.

Friedman’a 'çene' lakabı takan Trump, gazeteci için zayıf, acınası ifadelerini kullandı:

Sizin en sevdiğiniz Başkanınıza, bana karşı bundan daha nazik, daha saygılı olamazdı. Sonra “Trump yeniden seçilecek, değil mi?” başlıklı makalesini gördüm. Bana ırkçı demiş, değilim, ve Rhode Island’ın ekonomisinin beş yılda berbattan iyiye değiştiğini yazmış çünkü… Eyalet Valisi çok iyi iş yapmışmış. Doğru olabilir ama bunu ülkemizin muazzam ekonomik başarısı ve benim yönetimimde ekonomideki dönüşüm olmasaydı yapamazdı. Ortalama I.Q. ile yazdığı köşesinden terbiyesizlik ediyor ama telefonda kı.çımı yaladı. Sahtekar!”

Trump'ın Twitter paylaşımına Friedman da bir tweet dizisi ile yanıt verdi:

Bay Başkan, haklısınız, sizden farklı olarak ben daima saygılıyımdır –özellikle de bir parti sırasında bir senatörün ricası ile ABD Başkanı ile konuştuğumda. Aynı fikirde olmadığım insanlara karşı bile saygılı olmaya çalışırım. Bunu yaparım çünkü bunun beni dinleme şanslarını artıracağını umarım. Siz de denemelisiniz. Ama aynı zamanda olgulara da bağlı kalırım: Sizinle, Amerikan İHA’sını düşürdükten sonra İran’ı bombalamadığınız için, bazı muhafazakârlar ile Wall Street Journal’dan aldığınız eleştiriler yüzünden üzgün olduğunuzu söyleyen Senatör arkadaşınızın talebi üzerine konuştum.“ Konuşmamıza tam olarak şöyle bir hitapla başladım, harfi harfine bunları söyledim çünkü bu konuşmayı nasıl aktaracağınıza güvenmiyordum: ‘Bay Başkan, biliyorsunuz ki pek çok konuda sizden farklı düşünüyorum ama İran’ı bombalamamakla doğru yaptınız.’ Esasen daha sonra siz tam dört dakika konuştunuz. Ben Çin politikasına dair arada bir iki şey söyledim, teşekkür ettim ve her birimiz kendi yoluna gitti.  Şunu da biliyorsunuz ki, Çin’in istismarcı ticaret politikaları ya da İran’la savaşmamak gibi, Amerikan halkının çıkarlarına hizmet ettiğini düşündüğüm konularda, politikalarınızı kamuya açık biçimde savunmakta tereddüt etmem. İkisini de yapmaya devam edeceğim. Benim için önemli olan daima –benim sevdiğim sizin ise parçaladığınız- ülkem Amerika’nın iyiliği olmuştur. Saygılarımla, Tom Friedman.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU