İran, İngiliz petrol tankerine el koydu

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt: İranlı yetkililerin Hürmüz Boğazı'nda iki tankere el koymasından son derece kaygılıyım

Fotoğraf: Reuters

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda seyir hâlinde olan İngiliz bayraklı iki tankere el koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El koymalar,  Cebelitarık'ta İngiltere tarafından bir İran tankerine el konulmasının ardından meydana geldi.

Konuya ilişkin İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan ilk açıklamada, "Hürmüz Boğazı'nda bir İngiliz tankerine el koyduk" denildi.

İkinci tanker

Stena Impero'nun alıkonulmasından yaklaşık 40 dakika sonra Liberya bayraklı, İngiltere tarafından işletilen ikinci bir petrol tankerinin de Hürmüz Boğazı'ndan geçtikten sonra yönünü ani şekilde değiştirerek kuzey, İran yönüne doğru ilerlediği gözlendi. Masdar isimli gemi, Cuma günü öğleden sonra, planlanan yönünden saptı ancak İranlı yetkililerden henüz ikinci bir tankerle ilgili açıklama gelmedi.

Bu sırada İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, "İranlı yetkililerin Hürmüz Boğazı'nda iki tankere el koymasından son derece kaygılıyım" açıklaması yaptı.

Hunt, iki tankerin serbest bırakılması için neler yapılabileceğini hükümetle görüşeceklerini söyledi:

İki gemide de çok farklı milliyetlerden çalışanlar var, ancak anladığımız kadarıyla iki gemide de İngiliz vatandaşı yok. Tahran'daki büyükelçimiz İran Dışişleri Bakanlığı ile irtibat halinde, sorunu çözmeye çalışıyor. Biz de uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu alıkonulmalar kabul edilemez. Denizlerde yolculuk özgürlüğünün sağlanması ve bölgede her geminin güven içinde özgürce hareket etmesi çok önemli.

Hunt ve ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'yla telefonda görüştü. Hunt'ın, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le telefon görüşmesi yapması bekleniyor.

Trump: İran sadece sorun yaratıyor

Öte yandan ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına, İran'ın alıkoyduğu İngiltere tankeriyle ilgili açıklama yaptı.

Konuyu yakından takip ettiklerini vurgulayan Trump, "İran sadece sorun yaratıyor, bu konuyu İngiltere ile konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Olaya bir veya iki tankerin karıştığını" aktaran Trump, İngiltere ile bu konuyla ilintili olarak aralarında yazılı bir anlaşma olmadığını hatırlattı.

ABD'nin kendi enerji kaynaklarını kullanması sebebiyle söz konusu bölgede çok fazla petrol tankerinin olmadığını ifade eden Trump, bölgedeki ABD gemilerinin çoğunlukla savaş gemileri olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Birleşik Krallık'a bağlı Cebelitarık yönetiminin, Suriye'ye yasadışı ham petrol taşıdığından şüphelendiği bir İran tankerine ay başında el koyması Tahran ile Londra arasında gerilime yol açmıştı. İran, AB yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesine dayandırılan bu karara tepki göstermiş İngiltere'den geminin serbest bırakılmasını talep etmişti. Tahran "zorbalığa sessiz kalmayacağız” sözleriyle misilleme tehdidinde bulunmuştu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İngilizlere sesleniyorum, denizlerde güvensizlik yarattınız, kısa zamanda sonuçlarını göreceksiniz" demişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU