Çektiği belgesel nedeniyle 4 yıl 6 ay hapis cezası alan yönetmen Mavioğlu: İbret almayın, cümlenizi eksiltmeyin

Belgeselin iki yönetmeninden biri olan Çayan Demirel'in yüzde 90 engelli raporu olmasına rağmen bir daha suç işlemeyeceğine yönelik kanaat oluşmadığı gerekçesiyle cezada indirime gidilmedi

Fotoğraf: Medyascope

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’in hazırladığı Bakur (Kuzey) belgeseliyle ilgili "terör örgütü progagandası yapma" iddiasıyla açılan davada karar çıktı. Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son celsesinde iki isme de 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

Yüzde 90 engelli raporu var ancak suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmamış

Sanıkların ve sanık avukatlarının son sözü sorulmadan verilen cezada, felç geçiren ve dosyaya yüzde 90 engelli raporu mahkemeye sunulan Çayan Demirel'e yeniden suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşmaması nedeniyle takdiri indirim uygulamadı.

Ceza onanırsa Yargıtay'a gidemeyecekler

Mavioğlu ve Demirel'e verilen cezanın avukatları tarafından istinaf mahkemesine taşınacağı öğrenilirken, cezanın onanması hâlinde yürürlükte olan infaz yasasına göre yönetmenlerin Yargıtay nezdinde itiraz hakları bulunmuyor.

Dava gösterimden iki yıl sonra açılmıştı

2013 yılında çözüm süreci devam ederken çekilen “Bakur” belgeseli, Mayıs 2015’te Batman’da Yılmaz Güney Sineması’nda gösterilmişti. Bu gösterimden iki yıl sonra, belgeselin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na “terör propogandası yapmak” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Uluslararası festivallerde gösterildi

Türkiye sınırları içindeki PKK kamplarını görüntüleyerek örgütün Türkiye dışına çekilme sürecine tanıklık etmek üzere yola çıkan “Bakur”, gerek Türkiye’de, gerekse DOKLeipzig, Visions du Reel ve Stockholm Film Festivali gibi ulusal ve uluslararası belgesel festivallerinde bugüne kadar on binlerce izleyiciyle buluşmuştu.

Mavioğlu: İbret almayın, cümlenizi eksiltmeyin

Kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Ertuğrul Mavioğlu, "Batman 2. ACM’de bugün görülen Bakur filmi davasında Çayan Demirel’e ve bana gıyabımızda 4’er yıl 6’şar ay ceza verildi. Ayrıca her ikimize de yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Henüz son savunmamızı dahi vermemiştik." derken, "Film çekene, yazı yazana, hakikatin peşine düşene, sözünü esirgemeyene  verilen bu ağır cezalar başkaları ibret alsın diye. Sakın ibret almayın, sakın cümlenizi eksiltmeyin, sakın enseyi karartmayın. Nelerin üstesinden geldik, bu zorbalık da aşılır elbet" ifadelerini de kullandı.


 

DAHA FAZLA HABER OKU