Uzmanlar uyardı: İnsanlara yönelik kuş saldırıları gittikçe yaygınlaşıyor

Dr. Steve Portugal: Yuva yapmaya uygun alan bulmaları zorlaştıkça bu tür etkileşimler artacaktır

Alfred Hitchcock’un 1963 yapımı korku klasiği The Birds (Kuşlar) bir kasabada yaşanan kuş saldırılarını konu ediyor (IMDb)

Vahşi yaşam uzmanlarına göre insanlara yönelik kuş saldırıları yaygınlaşıyor. Uzmanlar özellikle yılın bu döneminde kuşların kendi bölgelerine girenlere pike yaparak saldırmasının daha muhtemel olduğunu söyledi.

Londra Üniversitesi Royal Holloway Koleji’nden ekofizyolog Dr. Steve Portugal’a göre çoğu yırtıcı kuş ve deniz kuşu, yumurtalarını veya yavrularını davetsiz misafirlere karşı korumaya çalışıyor. Portugal The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Özellikle büyük korsan martı türü yuvasına çok yaklaşan herkese pike yaparak saldırmasıyla tanınır. Kutup sumrusu sürüleriyse bölgesine giren herkesi saldırganca taciz ederek yavrularını korur. (...) Habitatları küçüldüğü için yuva yapmaya uygun alanlar bulmaları zorlaştıkça, gayretli ebeveyn kuşlarla insanlar arasındaki bu tür etkileşimler muhtemelen artacaktır.

Belediye meclisi temmuz ayında, Galler’in Prestatyn isimli sahil kasabasında yaşayan Tom Ellis’e evinin yakınlarındaki martı saldırılarından korunması için şemsiye kullanmasını tavsiye etmişti. Ellis, çatısında yuva yapan kuşların yavruları yumurtadan çıktıktan sonra evden çıkmaya korkar hale geldiğini söylemişti.

ABD’deki Ulusal Audubon Topluluğu’nun kuşları korumadan sorumlu yöneticisi Andrea Jones, BBC’ye yaptığı açıklamada saldırıların kesinlikle artışta olduğunu söyledi.

Dr. Portugal gibi Jones da bunun büyük oranda insanların kuşların yaşam alanlarına zarar vermesinden kaynaklandığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan Jones sosyal medyada paylaşımları sayesinde insanların bu etkileşimleri daha fazla fark etmeye başladığına inanıyor.

Kanada’nın Vancouver şehrinde CrowTrax isimli bir internet sitesini kullanan yerel halk bu tür olayları kayıt altına alabiliyor ve bunlar online bir haritaya yerleştiriliyor. 2016’da ilk açıldığından bu yana internet sitesine 5 binden fazla rapor kaydedildi.

Kuş yuvalarında yavru arayan kuş bilimciler sıklıkla baret takıyor. Jones, Massachusetts’te gerçekleştirdiği son araştırması sırasında deniz kırlangıçları tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

Her şeye karşın bu saldırıların yaralanmayla sonuçlanması oldukça zor çünkü kuşlar bunu genellikle birinin sırtına doğru uçarak ya da kafasını gagalayarak gerçekleştiriyor.

Uzmanlar kuş saldırılarından korunmanın en iyi yolunun bölgelerini terk etmek olduğunu söylüyor. Aynı zamanda kuşları görüş açınızın dışında tutarsanız, saldırma ihtimalleri daha düşük. 


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU