Trump’ın çocuklara yönelik göçmen politikalarını protesto eden çok sayıda rahip ve rahibe gözaltına alındı

Protestoculardan biri, “Ben sadece ulus olarak çok daha iyisini yapabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu

Rahip ve rahibelerin ABD'nin başkenti Washington'daki Russel Senato Binası'nda düzenlediği gösteri, ülke çapında Trump yönetiminin göçmenlik ve gözaltı politikalarına dikkati çeken son protesto oldu (Roll Call)  

ABD Kongre Binası önünde Trump’ın gözaltı merkezlerindeki göçmen çocuk politikalarını protesto eden çok sayıda rahip ve rahibe tutuklandı.

Yaklaşık 200 rahip ve rahibenin de bulunduğu birkaç dini grup, protestonun bir parçası olarak Russel Senato Binası kubbesinin altındaki mermer zemine oturdu veya uzandı. Daha sonra bunların en az 65’i ABD Kongre Binası polisleri tarafından gözaltına alınarak uzaklaştırıldı.

Aktivistlerin “gözaltındaki göçmen çocuklar için Katolik eylem günü” diye adlandırdığı protestolar, ülke genelindeki inanç gruplarını içeren eylemlerden biri. Eylemler başkanın göçmenlik ve gözaltı politikalarına dikkati çekmek için düzenleniyor.

 

senato2.jpg
Polis Russel Senato Binası'ndaki protestocu rahip ve rahibeleri gözaltına alırken (Roll Call) 

 

İnanç merkezli olmayan gruplar da bu politikalara karşı gösteriler düzenledi. Söz konusu politikalar ailelerin bölünmesiyle, iltica yasalarının göçmenlerin ABD’ye girmesini zorlaştıracak şekilde yeniden düzenlenmesiyle ve reşit olmayan göçmenlerin Birleşmiş Milletler’in (BM) “dehşet verici” diye kınadığı kötü şartlarda tutulmasıyla sonuçlandı.

Diğer yandan Trump göçmenlere yönelik retoriğini daha da artırdı. Bu da 2020’deki ABD başkanlık seçimlerini kendisine yeniden kazandıracağına inandığı planlı stratejinin bir parçası.  

Protestoya katılan gruplardan Kamusal Yaşamda İnanç’ın (Faith in Public Life) sözcülerinden Kelsie Herbert The Independent’a yaptığı açıklamada “İnananlar olarak, hükümetimizin yaptıkları karşısında sesimizi çıkarmazsak güvenilirliğimizi kaybederiz. Çocuklar kutsaldır. Hazreti İsa açıkça çocuklara göz kulak olmamız gerektiğini söyledi. Hükümetimiz çocuklara şimdiki gibi davranırsa, inanç topluluklarının seslerini yükseltmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

 

senato4.png
Trump'ın gözaltı politikalarını protesto etmek için yere uzanmış Katolik bir protestocu (Roll Call)

 

Grup çeşitli Katolik piskoposların sivil direnişin eylemlerine destek amaçlı açıklamalar yaptığını da söyledi.

Perşembe günü gerçekleşen protestoları ve tutuklamaları duyuran Roll Call, ABD Kongre Binası Polisleri sözcülerinden Eva Malecki’yi alıntılayarak, buradaki protestocuların “Russel Senato Binası’ndaki kubbenin altında yasa dışı şekilde gösteri yaptığı” için tevkif edildiğini bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malecki, “Hepsi Washington DC kanunun 22’ye 1307 maddesi gereğince toplanmakla, mukavemetle veya rahatsızlık vermekle suçlandı” açıklamasında bulundu.

Protestolara katılan Fransiskan rahibi Walter Liss de “Ben sadece ulus olarak çok daha iyisini yapabileceğimizi düşünüyorum. Televizyonda gördüklerimden, insanlara muamele şeklinden veya onların günah keçisi haline dönüştürülmelerinden ve özellikle diğer ülkelerden gelen beyaz tenli olmayan kişilerin toplumdaki tüm sorunların suçlusu olarak gösterilmesinden hoşnut değilim” dedi.    

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU