İsrail'in 'Çelik Duvarı' Gazze'den gelen operasyonları engelleyebilecek mi?

Gazze sınırına inşa edilen ve 2020'de bitmesi beklenen duvar, Gazze topraklarından 360 kilometrelik alanı yok edecek

Filistinliler, İsrail-Gazze sınırına örülen duvarın önüne protesto düzenledi / Fotoğraf: Independent Arabia

İsrail'in güvenlik kurumlarını tünellerden gelecek tehlikelere karşı korumak için Gazze sınırına inşa ettiği duvarın inşaatı 2016 yılında başladı. Söz konusu tüneller, İsrail'in 2014'de Gazze'ye yönelik bombardımanlarının ardından Filistinli özel hareket timleri tarafından İsrail'e saldırı amaçlı kullanılıyordu.

Kapsamlı bir çalışmanın ardından, İsrail Güvenlik Bakanlığı, Gazze ile sınır boyunca çelikten duvar inşa etmeye karar verdi. Amaç, Filistinlilerin kullandığı "hücum" tünellerinin yerini tespit edip imha etmekti.

Çelik duvarın hikayesi

İsrail, 2016 yılının ortalarında Hamas’ın duvarı geçme teşebbüslerini görebilen yeni teknolojik imkanlarla donatılmış, gözetleme kuleleri bulunan çelikten bir duvar inşa etmeye başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin 840 milyon dolar bütçe ayırdığı çelik duvarın uzunluğu 65 kilometreye kadar çıkıyor.

Her bir bölümünün özel şirketler tarafından yapıldığı duvarın 2019’un ortalarında tamamlanması öngörülüyordu.

Ancak, Mart 2018'de Gazze ile İsrail arasındaki sınırda geri dönüş yürüyüşlerinin başlaması inşaat sürecini uzun süre durdurdu.

Durdurulan duvarın inşaatı, Hamas ile İsrail arasında şubat ayında yürürlüğe giren anlaşmadan itibaren kaldığı yerden devam etti. Duvarın 2020'nin sonunda tamamen bitmiş olacağı öngörülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çelik duvarla ilgili ayrıntılara ulaşan Independent Arabia Gazze muhabiri İzzeddin Ebu İşa'nın haberine göre duvar yerin altından üstüne doğru yükseliyor. Yeraltında 30 metreye kadar inen duvar, Filistinliler tarafındantünelleri tespit edebiliyor. Duvarın kulelerinde etraftaki hareketliliği tespit eden hassas sensörler bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre, yerin altındaki bölümü neredeyse tamamlanan inşaatın 65 kilometrelik hedefin 45 kilometrelik bölümü sona erdi.

İsrail Güvenlik Bakanlığı, Gazzelilerin sızdığı tünellerin yerini tespit etmesi açısından yeraltı inşaatına büyük önem veriyor.

çelik duvar gazze 2 indie arabia
Gazzeliler, İsrail tarafından örülen çelik duvarın önünde lastik yaktı / Fotoğraf: Independent Arabia

 

İsrail, son iki yılda Filistinliler tarafından kazılan 18 tünelin 16'sının "çok karmaşık" askeri operasyonlarla imha edildiğini açıklamıştı.

İsrailli uzman Ahed Fervana, Netanyahu'nun duvarın yerleşimcilerin tünellerden koruyacağı ve sızıntıların önleneceği konusunda vatandaşlarına güvence verdiğini söyledi.

Fervana, duvarın üst kısmının birçok amacı olduğunu belirtti. İsrailli uzman, bunlardan birisinin İsrail askerlerini Gazze'den gelecek tehditlere karşı korumak, ikincisinin ise Gazze sınırlarını belirlemek. Fervana'ya göre duvarın Gazze'ye uygulanan ablukayı daha da yoğunlaştıracağı söylenebilir.

Duvarın inşa edilmesinde başrol oynayan Netanyahu, İsrail'de yapılacak olan seçimler öncesi bu durumu kendi aleyhinde kullandı.

Alınan bilgiye göre, duvarın bazı kısımları 15 metreye kadar yükselirken, en düşük yükseklik 3,5 metre olacak. Düşük kısımlarda kısa devre elektrik sistemi içeren metal teller bulunacak. Bazı bölümlere ise çelik duvarlar inşa edilecek.

Yine Gazze'deki keskin nişancıların görüşlerini engellemek amacıyla bazı bölgelere ağaç dikilecek.

Fervana, ziraat alanlarının da üzerinden geçecek olan duvar sebebiyle Gazze topraklarından 360 kilometrelik bir alanın yok olacağını söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU