ODTÜ'de 90 hektar ormanlık alanın yok olmasına neden olan ağaç kesimi ile ilgili 2 yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı verildi

ODTÜ'deki büyük ağaç katliamına iki yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı çıktı

Fotoğraf: TMMOB Şehir Plancıları Odası

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetiminin anlaşmasının ardından 2017 yılında, ODTÜ ormanındaki ağaçlar yol yapımı için bir gecede kesilmişti. 

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin ODTÜ ormanındaki ağaç katliamıyla ilgili açtığı dava iki yılın ardından sonuçlandı.

Ankara 9. İdare Mahkemesi, ODTÜ yerleşkesinden geçirilen yol ile ilgili planların yürütmesinin durdurulmasına 678 gün sonra hükmetti.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi hiçbir nesnel ve bilimsel gerekçe olmaksızın, gerekli analiz ve ön çalışma yapılmadan ODTÜ ormanına büyük bir zarar verildiğini belirtmişti.

Şube, kararın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne de söz konusu projeyi durdurma çağrısı yaptı.

Şehir Plancıları Odası bununla birlikte ekolojik alanın yeniden ağaçlandırılarak eski haline dönmesi gerektiği, kentin genelini ilgilendiren ulaşım projelerinin ulaşım ana planı olmadan yürütülmemesi gerektiğini ifade etti. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ Rektörlüğü arasında 8 Eylül 2017 tarihinde protokol imzalanmış,  Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde imzalanan protokolde, ODTÜ Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan tünelin yapımı için anlaşılmıştı.

Protokolün ardından belediyeye ait iş makineleri bir gecede yüzlerce ağacı kesmiş, bu duruma tepki olarak milletvekilleri ve öğrencilerin katılımıyla protesto gösterileri düzenlenmişti.

Melih Gökçek ise ODTÜ’de yapılan yol çalışması ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "ODTÜ rektörlüğü ile yapılan protokol gereği açılacak 4,5 km’lik yolu bir gecede açarak büyükşehir belediyesi bir rekora daha imza attı" ifadelerine yer vermişti.

 

 

Gökçek tepkilerin ardından yaptığı açıklamada kendisine yönelik eleştiriler ile ilgili "Buradaki ağaçlar arasında kullanılabilecek olan ağaçları, sökme makineleriyle aldık ve başka yerlere naklettik. Bazı çalı grupları ve ağaçlar var ki; bunlar ömrünü doldurmuş, cılız ve yaprakları az olan ağaçlar. Bu tip ağaçları da kesmek zorunda kaldık" açıklaması yapmış, kesilen ağaçların anlaşmada 2 katı kadar öngörülmesine rağmen 4 katı ağaç dikeceklerini açıklamıştı.

 

Bıa.jpg
Görsel: Yeşil Ankara Platformu

 

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği'nin o dönem bölgeyle ilgili yaptığı inceleme ise ekosistemin ciddi anlamda zarar gördüğünü öne sürmüştü.

Hazırlanan önraporda "Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektardır" bulgusuna yer verilmiş, açılan yol genişliğinin plana aykırı olarak 38 metre yerine 90-100 metre genişlikte açıldığı tespiti yapılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU