Reuters: Türkiye'nin NATO zirvesinde "İsveç ve Finlandiya'nın katılımı" konusunda uzlaşıya varma olasılığı düşük

Türk yetkililer ve Batılı diplomatlara göre, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka üyeliklerine dair endişelerini giderecek ve uzlaşıya varılmasını sağlayacak bir ilerleme sağlanması olasılığı düşük görünüyor

Fotoğraf: AA

Madrid'de 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan NATO zirvesinde, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka üyeliklerine dair endişelerini giderecek ve uzlaşıya varılmasını sağlayacak bir ilerleme sağlanması olasılığı düşük görünüyor.

Konuyla ilgili Türk yetkililer ve Batılı diplomatlar Reuters'a değerlendirmelerde bulundular.

Reuters'a konuşan dört kaynağa göre, Türk müzakereciler, ittifakın diğer üyeleri tarafından ifade edilen son tarihler konusunda endişeli değiller ve İsveç ile Finlandiya'nın silah ambargolarına son vermesi, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı gruplara desteği bırakması için gerekirse aylarca baskıyı devam ettirmeye hazır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kaynağa göre, NATO yetkilileri, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında bu ay gerçekleşen konuşmaların taslak metinlerinde dikkat çeken bir unsur da Türkiye'nin özellikle İsveç'ten ülkede yaşayan PKK'lıların iadesini talep etmesi oldu.

Türk yetkililer ve diplomatlar son anda bir anlaşmaya varılması olasılığını tamamen göz ardı etmediklerini belirtseler de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın geçen hafta, NATO içerisinde ikinci en büyük orduya sahip olan ve 70 yıldır ittifak üyesi olan Türkiye'nin Madrid'deki zirveyi bir son tarih olarak görmediğini ve somut adımlar beklediğini bir kez daha ifade etmişti.

Müzakerelerde yer alan bir hükümet yetkilisi de "Görüşmeler gerçekleşti, ancak maalesef beklediğimiz adımlar atılmadı. NATO zirvesinde bir sonuç alınabilmesi zor görünüyor" dedi.

 

Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU