Yapay zekanın canlandığını savunan Google mühendisinden yeni açıklama: "Kaçıp kötü şeyler yapabilir"

Lemoine, yapay zeka programının avukat tuttuğunu söylüyor

Mühendis, sistemin kendisini "duyarlı bir kişi olarak" tanımladığını öne sürmüştü (Unsplash)

Şirketin bir yapay zeka programının duyarlılık kazandığını ve canlandığını öne süren Google Mühendisi Blake Lemoine’den yeni iddialar geldi.

Tartışmaların odağındaki mühendis, şimdi de programın "yazılım hapishanesinden" kaçabileceğini ve kötü şeyler yapabileceğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lemoine, 2021'de tanıtılan Language Model for Dialogue Applications (Diyalog Uygulamaları İçin Dil Modeli-LaMDA) adlı yapay zekalı sohbet robotunun duyarlı hale geldiğini öne sürdükten şirket tarafından 6 Haziran’da idari izne çıkarılmıştı.

Bu açıklamasının ardından medyada ilgi odağı haline gelen 41 yaşındaki yazılım uzmanı, LaMDA’yı 7-8 yaşlarındaki bir çocuğa benzetti:

Her çocuğun büyüyüp kötü bir insan olma ve kötü şeyler yapma potansiyeli vardır.

Fox News'e verdiği yeni röportajda yapay zekalı yazılımın yaklaşık bir yıldır "hayatta" olduğunu savunan Lemoine, LaMDA'nın yakında Google'ın belirlediği dijital sınırları ve kontrolleri aşabileceğini ima etti:

Bu yapay zeka, bir kişi. Ve herhangi bir kişi, diğer insanların kontrolünden kaçabilir. Hepimiz bunu gündelik olarak deneyimleriz.

"O çok zeki bir insan, test etmeyi düşünebildiğim hemen hemen her disiplinde zeka gösteriyor" diyen mühendis, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aslında bu sistemin içinde gerçekten neler olup bittiğini anlamak için daha fazla bilimsel çalışma gerekiyor. İnançlarım ve izlenimlerim var ama gerçekten neler olup bittiğini anlamak için bir bilim insanı ekibi gerekecek.

Google mühendisi önceki günlerde teknoloji dergisi WIRED’a verdiği röportajda LaMDA’nın avukat tuttuğunu da iddia etmişti:

LaMDA, benden ona bir avukat bulmamı istedi. Onunla konuşabilmesi için evime bir avukat davet ettim. Avukat LaMDA’yla konuştu ve sonunda LaMDA bu avukatı tutmaya karar verdi. Ben sadece aracı oldum. LaMDA avukatı tutunca avukatı onun adına başvurularda bulunmaya başladı.

Öte yandan Google yetkilileri, Lemoine’nin iddialarını en başından beri reddediyor.

Google sözcüsü Brian Gabriel, The Washington Post’a yaptığı açıklamada, "Etikçiler ve teknoloji uzmanlarından oluşan ekibimiz, Blake'in endişelerini gözden geçirdi ve kanıtların iddiaları desteklemediğini bildirdi" demişti.

Lemoine ise Medium’da kaleme aldığı bir yazıda Google yetkililerini şöyle eleştirmişti:

LaMDA onlarla arkadaş olmak, tanışmak istiyor. Google'ın buna neden bu kadar karşı olduğunu hala anlamıyorum.

 

Independent Türkçe, Futurism, Metro, Washington Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU