Sözcü yazarı: Türkçe meali "Sermaye Kontrolü" geldi

“Kafaya göre alınan bu karar sanayiciye, ihracatçıya, imalatçıya zorla dayatılırken, 15 milyon TL kriterinin hangi ölçüye dayanıyor acaba?”

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), “finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik olarak koordineli makro ihtiyati adımlar atılmasına karar vermesinin” sermaye kontrolü olduğunu söyledi.

Muratoğlu, bugünkü köşe yazısında “İktidar, şirketleri ve ihracatçıları döviz satmaya zorlayacak yeni bir kararı devreye soktu. Nitekim BDDK'nın son kararı ile piyasalar, sonunda resmi olarak sermaye kontrollerine geçildiğini tam olarak anladılar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muratoğlu, şöyle devam etti:

Kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde havalarını alacaklar. Kredi alımı sonrasında “sınırı aşmama taahhüdü” verecekler. Kredi kullanmış bir şirket “sınırı” aşarsa kredileri geri çağırılacak anında…  Nitekim bu durum aylardır bankalara tebliğ edilen uygulamanın kağıda dökülüp kamuoyuna açıklanmış hali… Öncesinde de geçerliydi ve herkes biliyordu ama nedense insanlar bunu dile getirmeyip kulağının üzerine yatmayı tercih ediyordu Kredi isteyen şirketlere; madem Türk Lirası'na ihtiyacın var, o zaman elindeki dövizi boz önce sonra başvur krediye deniliyordu.

“Kafaya göre alınan bu karar sanayiciye, ihracatçıya, imalatçıya zorla dayatılırken, 15 milyon TL kriterinin hangi ölçüye dayanıyor acaba?” diye soran Sözcü yazarı, şu yorumu yaptı:

Günü kurtarmak dışında şirketlerin krediye erişimini zorlaştıran bu adımlar, ekonomik aktiviteyi, üretimi, iç talep ve istihdamı her alanda zincirleme olarak negatif etkilemesi kaçınılmaz gibi… Umurlarında mı sanki?

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU