Bacağını saldırıda kaybeden adam, fotoğrafını sigara paketinin üzerinde gördü

Yıllar önce bir bacağını yaşadığı saldırı sonrası kaybeden adam, meselenin “sigarayla hiçbir ilgisi olmadığını” söylüyor

(AFP)

Başından geçen saldırı nedeniyle bir bacağını kaybeden 60 yaşındaki adam, uzvu kesilmiş haldeki fotoğrafının rızası olmadan sigara paketlerinde yer aldığını görünce şok oldu.

Söz konusu görüntünün Avrupa Birliği (AB) içinde satışa sunulan ve üzerinde “Sigara içmek damarlarınızı tıkar” mesajı bulunan sigara paketlerinde yer aldığı belirtildi. 

France Bleu adlı radyo kuruluşunun haberine göre Arnavut kökenli kişi, oğlunun geçen yıl Lüksemburg’da tütün paketi almaya gittiğinde fotoğraftaki yaralarla yanıklardan görüntünün babasına ait olduğunu fark etmesiyle olaydan haberdar oldu. Fotoğrafa bakan adam, sigara paketindeki bacağın kendisinin olduğunu doğruladı.

Ancak bahsi geçen kişi, bacağını 1997’de Arnavutluk’ta yaşadığı bir saldırı nedeniyle kaybettiğini ve daha sonra Fransa’ya taşındığını söylüyor. 

Avukat Antoine Fittante, France Bleu’ya yaptığı açıklamada müvekkilinin bacağının kesilmesinin “sigarayla hiçbir ilgisinin olmadığını” belirtti. 

Ampute halinin sigara paketinde kullanıldığını savunan kişi, bahsi geçen fotoğrafın Fransa’nın Metz kentinde protez bacak takılıp takılmayacağını öğrenmek için gittiği bir hastane ziyareti sırasında çekildiğini düşünüyor.

 

 

BBC’ye konuşan Fittante, “Bir insanın ortada anlaşma olmaksızın kendisini AB’nin her tarafında satılan sigara paketlerinde bulması akıl almaz. Sigara paketlerinde engelli halinin teşhir edildiğini gören müvekkilim ihanete uğradığını ve itibarının sarsıldığını hissediyor. Birileri bunun hiç hoş olmadığını kabul etmeli” dedi.

Avukat Fittante olayın nasıl yaşandığını öğrenmek için sigara paketlerindeki görüntülerin dağıtımındaki sorumluluğu nedeniyle Avrupa Komisyonu’yla irtibata geçti. Fittante ayrıca fotoğrafların nasıl olup da bu şekilde kullanıldığına dair bilgi almak için hastaneye dilekçe yazdı. 

2017’de yaşanan başka bir olayda İngiltere’nin Essex bölgesinde bir kadın hayatını kaybeden babasına ait olduğunu düşündüğü fotoğrafın sigara paketinde kullanıldığını öğrenince şok olmuştu.

Hem AB Komisyonu hem de adamın yoğun bakımda kaldığı Basildon Üniversite Hastanesi bu iddiaları yalanlamıştı. 

2012’deyse Chelsea’nin eski kaptanı John Terry kendisini anımsatan bir görüntünün Hindistan’da sigara paketlerinin üzerinde yer alması nedeniyle hukuki yollara başvurmuştu.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU