Gezi'deki 'POMA'nın sahibi Gezi davasının müştekisi çıktı: Yakılan iş makinamın parasını tahsil ederim umuduyla geldim

Gezi davasında Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı çıktı

Fotoğraf: Twitter

İş insanı Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı ve bugün yapılan duruşmada da tutukluluk halinin devamına karar verilen 16 sanıklı Gezi Davası'nda duruşma salonuna gelen müşteki, şikâyetçi olduğunu söyledi.

73 yaşında olan ve ismi Kemal Mustafa Bayram olan müşteki, Gezi olayları sırasında Dolmabahçe'de eylemcilerin polis barikatını aşmak için kullandığı iş makinasının sahibi olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polisin toplumsal olaylarda kullandığı TOMA adlı araçtan esinlenerek adı 'Polise Müdahale Aracı' (POMA) konulan araç, eylemciler tarafından polise karşı kullanılmış ardından kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmıştı.

“Bir rivayet vardı…"

Aracın sahibi Bayram, müşteki sıfatıyla geldiği duruşmada hakimin "Şikâyetçi misiniz?" sorusu üzerine, "Evet şikâyetçiyim. Mal kaybına uğrayanların zararının eylemcilere ödetileceğine dair bir rivayet vardı. Onun için geldim" dedi.

“Emniyet istese bulurdu"

Davaya katılma talebi alınan Bayram, duruşmanın ardından Independent Türkçe'ye konuştu. "Ben böyle bir davanın varlığından haberdar bile değildim. Müştekiymişim, çağrı kağıdı geldi. Gezi olaylarında yakılan iş makinamın parasını tahsil ederim umuduyla buraya geldim" diyen Bayram, "Cumhurbaşkanı, 'zarar görenlerin zararlarını eylemcilere ödeteceğiz' demişti. Ben 350 bin liralık zararımın yalnızca 4'te 1'ini sigorta şirketine karşılatabildim. Geri kalanı benim zararım. Aracın üstünde 50 kişi vardı. Yüzü kapalı olanlar vardı. Bir sürü video ve fotoğraf var. Emniyet istese bulurdu" ifadelerini kullandı.

Dava hakkında

16 insan hakları savunucusu Gezi eylemlerini "kurgulamak, planlamak, provakatif paylaşımlar yaparak etki ajanlığı yapmak, şiddet olaylarına yön vermek"le suçlanıyor. Bu suçlamayla tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası; bazı sanıklar için ise "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" suçlamalarından da cezalandırılmaları isteniyor. 

İddianamede bulunan 16 kişi şöyle: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.

Davada tek tutuklu sanık Osman Kavala.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU