Birleşik Krallık Başbakanı Johnson: Ukraynalıları da Ruanda'ya gönderebiliriz

Afrika ülkesiyle 120 milyon sterlinlik göçmen anlaşması yapılmıştı

Boris Johnson, Ruanda'daki toplantıda sığınmacıların sınır dışı edilmesi çalışmalarını savundu (AP)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, ülkeye yasadışı yollardan giren Ukraynalıların da Ruanda'ya gönderilebileceğini söyledi.

Johnson, 20-26 Haziran'da Ruanda'nın başkenti Kigali'de düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları Toplantısı'na (CHOGM) katılmadan önce perşembe günü basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BK başbakanı, ülkeye kaçak giren Ukraynalıların Ruanda'ya gönderilip gönderilmeyeceğine dair soruya, "Ruanda'ya yalnızca BK'ye yasadışı yollardan gelen, böylece elimizdeki güvenli ve yasal yollara zarar veren kişiler gönderilecek. 130 bin Ukraynalıya vize verdiğimizi düşünüyorum. Bu kişilerin ülkeye gelmek için en az iki yasal yolu vardı. Fakat ülkeye kaçak giriş yaparsanız, buraya yasal yollardan gelenlere zarar vermiş olursunuz. Dolayısıyla evet, sanırım teoride bu mümkün. Fakat bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Johnson, mayıstaki bir açıklamasında Ukraynalı sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmeyeceğini söylemişti.  

Kigali'deki toplantıda Rusya - Ukrayna savaşına da değinen Johnson, savaşın Avrupa'da yarattığı ekonomik zorluklar nedeniyle Kiev yönetiminin "kendi yararına olmayan bir barış anlaşması yapmak için baskı altına kalabileceğinden endişelendiğini" söyledi.

BK, ülkeye yasadışı giriş yapan kişilerin sınır dışı edilmesi için nisanda Ruanda'yla 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,4 milyar TL) bir anlaşma yapmıştı.

İnsan hakları kuruluşları anlaşmaya tepki gösterirken, geçen hafta BK'de hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti. İki hafta önce de bazı Ruandalı sığınmacılar açlık grevine başlamıştı.

Öte yandan 14 Haziran'da sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuş, sığınmacıların avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun ardından kalkışa saatler kala durdurulmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, LBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU