Sıcak hava dalgası dünyanın en kuzeyinde yaşayanları da etkiliyor

Kanadalı meteorolog, “Bu net bir rekor, bunu daha önce hiç görmemiştik” dedi

Alert 82 derece kuzey enleminde yer alıyor (Johannes Zielcke)

Kuzey Kutbu tarihinin en sıcak yazlarından birini deneyimlerken, gezegenin en kuzeyindeki yerleşim yeri de “benzeri görülmemiş” sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya.

Kanada’nın hava ajansı salı günü Alert, Nunavut’ta hafta sonu sıcaklıkların bölgenin temmuz ayı ortalamasını yaklaşık 5 derece aşarak 21 dereceye ulaştığını doğruladı.

Kuzey Kutbu’na 900 kilometreden daha kısa bir mesafede bulunan ve geceleri genellikle dondurucu soğuk olan yerleşim yerinde pazar gecesi, hava sıcaklığı normalin üzerinde seyrederek 15 dereceyi gördü.

Şehrin bir önceki sıcaklık rekoru 20 dereceyle 1956’da kaydedilmişti.

Pazartesi günü termometrelerin ikinci kez 20 derecenin üzerine çıktığı bölgede tehlike çanları çalmıştı. Alert’in iklim istasyonu tarihinde ilk kez arka arkaya iki gün 20 derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

100’den az nüfusu olan ve Kuzey Kutup dairesinin kuzeyinde yer alan Alert, dünyanın düzenli yerleşimin bulunduğu en kuzeyindeki bölge.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada Çevre Dairesi’nin kıdemli iklim bilimcisi David Phillips Kanada’nın en kuzeyinde görülen bu sıcaklığın “hayret verici” ve “benzeri görülmemiş” bir seviyede olduğunu söyledi.

Canadian Broadcasting Corporation’a konuşan Phillips, “Bu daha önce görmüş olabileceğiniz bir durum değil” dedi.

AFP’ye konuşan ve Kanada Çevre Bakanlığı’nda meteorolog olan Armel Castellan da aşırı sıcağın “epey olağandışı” olduğunu belirtti.

Castellan buna ek olarak, “Bu net bir rekor, bunu daha önce hiç görmemiştik” diye konuştu.

Öte yandan, kuzey yerleşkesi sıcaktan pişerken, Alert’in 4 bin kilometre güneyinde bulunan Victoria 20,6 dereceyle daha düşük sıcaklıkların keyfini çıkarıyor.

The Weather Network’te meteorolog Tyler Hamilton da, “Bu iki bölge arasında şaşırtıcı miktarda enlem çizgisi var. Victoria şehri 48 derece kuzey enleminde bulunurken, Alert 82 derece kuzey enleminde yer alıyor. Açıkçası gezegenin 80 derece kuzeyinde 20 derecenin üstünde bir sıcaklık ilk kez ölçülüyor” ifadelerini kullandı.

Alert’teki sıcak hava dalgası Alaska’da bu ayın başında rekor sıcaklıkların ölçüldüğü esnada geldi.

 

 

Alaska’nın en büyük şehri Anchorage 4 Temmuz’da 32 dereceyle bunalırken, mevsimin yaklaşık 24 derecelik sıcaklık ortalamasını alt üst etmişti.

ABD’nin bu uzak eyaletindeki sıcaklıklar 5 hafta ortalamanın üstünde seyrettikten sonra Alaska’nın güneyindeki diğer yerlerde de rekor seviyeler kaydedilmişti.

Alaska Üniversitesi’nde iklim uzmanı Rick Thoman, buz denizinin küçülmesi ve Kuzey Buz Denizi’nin ısınması nedeniyle istisnai sıcak hava olayların daha da sıklaşabileceğini belirtmişti.

Thoman, “Bu tip ekstrem hava olayları ısınan dünyada çok daha sıklaşacak. Alaska’nın her yerinde yüzey sıcaklıkları normalin üzerinde. Tüm Alaska Körfezi’nde, Bering Denizi’nde, buzul köşesinin güneyinde bulunan Çukçi Denizi’nde, epey sıcak sularda ve tabii ki yılın bu zamanında en düşük seviyedeki buz denizinde ve eyaletin kuzeybatı sahillerinde...” dedi.

Yılın başında yayımlanan bir araştırmada Kuzey Kutbu’nun 115 bin yıldır en sıcak yazını geçiyor olabileceği ifade edilmişti.

Baffin Adası’nın en uzak yabani bölgesinden toplanan bitkiler bu yüzyılın bin yıldır bölgenin karşılaştığı en sıcak yüzyıl olduğunun kanıtı.

Kanada Kutupları’nda buzullar erirken 40 bin yıldır buzla kaplı yer şekilleri ortaya çıkmaya başlıyor.

Çalışmayı yürüten, Boulder’da bulunan Colorado Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Simon Pendleton, “Kuzey Kutbu dünyanın geri kalanından iki ila üç kat daha hızlı ısınıyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU