Reuters’a konuşan Suriyeli muhaliflerin iddiası: Rusya İdlib’e özel birlik gönderdi

Muhalifler Suriye ordusunun ilerlemede başarısız olması nedeniyle Rusya’nın nisan ayında başlayan operasyonlarda ilk kez cepheye birlik sevk ettiğini ileri sürdü. Rus Savunma Bakanlığı iddiaları yalanladı

2018’de Suriyeli bir asker, Hama-Humus yolunun açılması sırasında Rus askeri aracının yer aldığı konvoyun fotoğrafını çekerken (Reuters)

Suriye’de muhalif gruplar, Rusya’nın Suriye ordusunun yanında savaşmaları için son günlerde İdlib’e özel birlik gönderdiğini öne sürdü.

Muhalifler, Rus subaylar ve birliklerin keskin nişancı kullanarak ve tanksavar füzeleri ateşleyerek ön cephedeki operasyonları yönettiğini ancak Moskova’nın nisan ayında başlayan operasyonlarda savaş bölgesine ilk kez birlik gönderdiğini savundu.

Reuters, Türkiye’nin desteklediğini belirttiği Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (UKC) sözcüsü Naci Mustafa'nın "Rusya’ya ait bu özel birlikler şimdi savaş meydanında” sözlerine yer verdi.

Rus kara birliklerinin, Suriye yönetimine bağlı güçlerin Hama’nın kuzeyinde stratejik öneme sahip Humeyme tepesini muhaliflerden ele geçirmede başarısız olmasının ardından devreye girdiğini söyleyen Mustafa, “(Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın güçleri ilerlemede başarısız olunca Rusya da 200’den fazla sortiyle bölgeyi bombaladıktan sonra savaşa doğrudan müdahil oldu” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki ayı aşkın süredir İdlib içinde ve çevresinde devam eden Rus destekli operasyonlara rağmen Rusya’nın ya da müttefiki Esad’ın önemli bir kazanım elde etmediğini kaydelirken, Ceyşu’l İzze’nin lideri Cemil Salih de “Suriye ordusu kendini bir krizin içinde buldu ve Rus birlikleri savaş meydanına çağırmak zorunda kaldı. Sahip oldukları ağır silahlar ve hava saldırıları göz önünde bulundurulacak olursak Ruslar ve rejim güçleri büyük bölgeleri ele geçirmeyi bekliyordu” diye konuştu.

Reuters’ın irtibata geçtiği muhalifler “Türkiye’den gönderilen güdümlü tanksavar füzelerinin de bulunduğu silahların Ruslar ve onların müttefikleri için savaşın maliyetini artırmanın yanı sıra kara saldırılarının geri püskürtülmesine de yaradığını” ileri sürdü.

 

 

İngiliz haber ajansı muhaliflere dayandırdığı haberinde ayrıca “bugüne dek Rusya öncülüğündeki saldırılara dahil olmaktan uzak duran İran destekli Şii güçlerin de savaş alanına girdiğini" belirtirken, Ceyş’ul Nasr sözcüsü Muhammed Raşid’in “İranlılar takviye kuvvet getirdi ve şimdi birçok cephede savaşıyorlar” sözlerini aktardı.

Rusya'nın haber ajansı RIA ise Rus özel kuvvetlerinin ya da kara birliklerinin İdlib’in muhaliflerin kontrolündeki bölgesinde düzenlenen operasyonlara katıldığı iddialarının yalanlandığını belirtti. Ajans Rus Savunma Bakanlığı’nın “Rusya'nın ne geçmişte ne de şimdi Suriye’de kara birliği bulunuyor” açıklamasını aktardı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU