Viyana dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi

Avusturya'nın başkenti, geçen yıl birinciliği Yeni Zelanda'nın Auckland şehrine kaptırmıştı

Viyana'da yaklaşık 1,8 milyon kişi yaşıyor (Unsplash)

Birleşik Krallık merkezli The Economist'in yıllık raporuna göre Avusturya'nın başkenti Viyana dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi.

The Economist'in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan ve perşembe günü yayımlanan çalışmada, "Müzeleri ve restoranları kapalı olduğu için 2021'in ilk dönemindeki çalışmamızda 12. sıraya gerileyen Viyana, 2018 ve 2019'da elde ettiği sıraya yeniden yükseldi" dendi.

İyi altyapısının, istikrarının, kaliteli sağlık hizmetlerinin ve kültürle eğlence alanında sunduğu birçok fırsatın şehri zirveye taşıyan özellikler olduğu belirtildi. Geçen yıl birinci sırada gelen Yeni Zelanda'nın Auckland şehriyse pandemi kısıtlamaları nedeniyle 34'üncü sıraya geriledi.

Listenin ilk 10'unda Avrupa'dan 6 şehir sıralamaya girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Viyana'yı Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsviçre'den Zürih şehri izledi. Yine İsviçre'den Cenevre 6'ıncı ve Almanya'dan Frankfurt 7'inciyken, Hollanda'nın başkenti Amsterdam ise 9'uncu sırada yer aldı.

Kanada'nın Calgary şehri Zürih'le üçüncülüğü paylaşırken, Vancouver 5'inci ve Toronto da 8'inci sıradaydı.

10'uncu sıradaysa Japonya'nın Osaka şehriyle Avustralya'dan Melbourne vardı.

Öte yandan savaş nedeniyle EIU ekipleri incelemeye gidemediği için Ukrayna'nın başkenti Kiev listede yer almadı.

Rusya'nın başkenti Moskova ise 15 sıra gerileyerek 80'inci, St. Petersburg da 13 sıra gerileyerek listenin 88'inci sırasındaydı.

Çalışmada "Batının ekonomik yaptırımları nedeniyle Rus şehirleri kültür ve gezilecek yer alanlarında da kısıtlamalarla karşılaşıyor" dendi.

Listenin en sonundaysa 2011'den beri iç savaşın sürdüğü Suriye'nin başkenti Şam yer aldı.



Independent Türkçe, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU