Hindistan’da 153 yolculu uçak yakıtının bitmesine 6 dakikadan az süre kala iniş yaptı

Kıdemli usta bir pilot yorumladı: İniş yapabilmeleri bir mucize

MumbaiDelhi seferini yapan 153 yolculu uçak, yakıtının bitmesine 6 dakikadan az bir süre kala iniş yaptı.

Vistara havayolu uçağı 15 Temmuz’daki uçuşu sırasında kötü hava koşullarıyla karşılaştı. A320 model uçak Delhi’ye iniş yapamayınca ortalama 420 kilometre uzaklıktaki Lucknow’a yönlendirildi.

Lucknow semalarında görüş mesafesi aniden düşünce pilotlar 30 dakika uzaklıktaki Prayagraj’a gitmeye karar verdi. Ancak uçak 7 dakika sonra yeniden Lucknow’a döndü.   

Bu süre zarfında uçağın yakıtı azaldı ve acil yakıt rezervini kullanmaya başladı. Ardından pilotlar acil durum sinyali verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Times of India’da yer alan habere göre hava durumu Lucknow’a iniş yapmaya yetecek kadar düzeldi. Bu sırada uçağın yalnızca 5-6 dakika uçmasına yetecek 200 kilogram yakıtı kalmıştı.

Haberde üst düzey bir pilotun, “İniş yapmaları bir mucize” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Pilot, uçağın otomatik iniş sistemini kullanarak Lucknow’a inmek yerine Prayagraj’a yönelme kararını sorumsuzluk olarak nitelendirdi. 

Mumbai-Delhi arası uçuş iki saat sürüyor. Ancak pazartesi günkü uçuş sırasında uçağın Delhi semalarında bir saatten fazla turlaması ve ardından iki kez rota değiştirmesi sonucu bu yolculuk 4 saate yakın sürdü.

Hindistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uçağın pilotlarının ceza aldığını belirtti. Üst düzey bir Vistara yetkilisi olayın araştırıldığını ve pilotların uçuş izinlerini askıya aldığını bildirdi.

Vistara sözcüsü The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

15 Temmuz 2019’da Mumbai-Delhi uçuşunu yapan UK944 sefer sayılı uçak Delhi üzerindeyken kötü hava koşulları nedeniyle Lucknow’a yöneldi. Ancak Lucknow üzerindeyken görüş mesafesi aniden düştü ve güvenli iniş mümkün olmadı.

Mürettebatın nispeten daha iyi hava koşullarında iniş yapmak için aralarında Kanpur ve Prayagraj’ın da bulunduğu alternatif pistleri değerlendirdiğini belirten sözcü şöyle devam etti:

Alternatif varış noktasındaki görüş mesafesinde yaşanan beklenmedik düşüş, uçağın yakıtının tükenmesinin ana sebebiydi. Uçağın, Uçuş Planı yönetmeliklerinin gerektirdiği seviyenin üzerinde bir miktarda yakıtı bulunuyordu.

Sözcü, “Uçuş boyunca yolcular ve mürettebatın güvenliği en üst seviyede tutuldu” diye ekledi.

Mumbai’den 14.40’ta havalanan uçak Amausi Havaalanı’nda yakıt ikmali yapmasının ardından 01.35 civarında Delhi’ye güvenli bir şekilde iniş yaptı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU