İsrail Hizbullah’a karşı mevzilerini güçlendirme kararı aldı

Lübnan'daki Hizbullah lideri Nasrallah, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, İsrail'İ vurabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtmişti

İsrail’in kuzey sınırında bulunan Demir Kubbe savunma sistemi / Fotoğraf: Reuters

İsrail ile Hizbullah arasında karşılıklı tehditlerin devam ettiği ve İsrail araştırmalarında çarpışmanın “an meselesi” görüldüğü bir ortamda, İsrail 20 stratejik noktada Hizbullah tarafından atılma ihtimali olan füzelere karşı koyabilmek için pozisyonunu güçlendirmeye karar verdi.

Bu mevkileri güçlendirmeye yönelik atılan ilk adımda, özel bir komite, özellikle Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in tehdit eden konuşmasında, Hizbullah roketleri için potansiyel bir hedef olarak gördüğü stratejik ve güvenlik tesislerini belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar, Hadera’daki elektrik, Amonyak tesisleri, Hayfa’da depolar ve İsrail doğalgaz boru hattı şirketinin yanı sıra kuzey İsrail’den güneye doğru hassas ve stratejik noktalar bulunuyor.

Mevzilerde tahkimat

Bu arada İsrail emniyeti bu mevzilerdeki binaları güçlendirmek için beton duvarlar inşa ediyor, binalar ve çatıları güçlendiriyor, hasara dayanıklı kapılar takılıyor ve bazı mevziler ciddi hasar alır endişesiyle yer altına gizleniyor.

İsrail’deki güvenlik raporları Hizbullah’ın bazı stratejik noktaları vurabileceği üzerinde fikir birliğinde. Raporlarda Hizbullah’ın buralara saldırarak İsrail’in askeri potansiyeline zarar vermek ve gelecek savaşlar için psikolojik üstünlük sağlamak peşinde olduğunu belirtiyor.

Güvenlik kuruluşları, Nasrallah’ın 13 yıl önceki Temmuz Savaşı'nın yıldönümünde yaptığı konuşmasında İsrail’deki stratejik bölgelerin haritasını çıkararak Hizbullah'ın kendilerine büyük zarar verebileceğini belirten konuşmasını ciddiye aldı.

İsrail güvenliği Hizbullah’ın elinde İsrail’deki askeri mevzileri ve alt yapıya ciddi şekilde zarar verecek önemli miktarda hassas füzeye sahip olmasından endişe ediyor. Rapora göre İran, Lübnan kanalıyla Hizbullah’a gelişmiş silahlar gönderiyor.

Devlet denetçisi uyardı

Güvenlik kuruluşları tarafından alınan önlemler, İsrail'in güvenliğini ve korunmasını sağlamak için yeterli olamayabilir. Devlet denetçisi tarafından hazırlanan raporlarda, Hizbullah tarafından roket atıldığı takdirde, bu tehditler için plan geliştirmediği için İsrail'e yönelik tehlike uyarısı verildi.

Denetçi, yazdığı raporlardan birinde Elektrik Kurumu ve Enerji Bakanlığı’nın roket ve yangın gibi tehditlerle başa çıkmak için bir plana sahip olmadığını belirtti.

Raporda, 2,5 milyon İsraillinin korunmadığı ve 700 binden fazla evin roket saldırısı tehdidi altında olduğu açıklandı.

160 bin füze ve top mermisi

Bölgesel İşbirliği Bakanı ve İsrail Güvenlik ve Siyasi Konseyi üyesi Hizbullah’ın askeri yetenekleriyle ilgili hazırladığı son raporunda, ordunun istihbarat raporlarını dikkate alarak Hizbullah’ın muhtemel saldırılarıyla ilgili herhangi bir senaryoya hazırlandığını söyledi ve Hizbullah’a ait yaklaşık 160 bin füze ve top mermisi olduğunu açıkladı.

Yazılan raporlarda İsrail ile İran’ın vekilleri arasında olan savaşın önümüzdeki dönemde vekalet savaşından İran- İsrail çatışmasına döneceği ve bunun kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. İsrail ikinci Lübnan savaşında yaptığı yanlışa tekrar düşmek istemiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU