Rus füzesinin enkazıyla çarpışmaktan korkan astronotlar, yörüngede kaçış manevrası yaptı

Kasımda yapılan füze denemesi, Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatının enkazla çarpışma korkusuyla acil durum sığınağına girmesine neden oldu

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998'de fırlatıldı (Avrupa Uzay Ajansı)

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), Rusya'nın kasımda kendi uydularından birini vurduğu füze denemelerinden çıkan bir uzay enkazı parçasından kaçmak için perşembe günü bir kaçış manevrası yapmak zorunda kaldı.

NASA, uzay istasyonu iticilerinin perşembe günü "Rus Kozmos 1408'in enkazı"ndan geleceğini tahmin ettikleri parçadan uzaklaşmak için Önceden Belirlenmiş Enkaz Önleme Manevrası (PDAM) kapsamında yaklaşık 5 dakika boyunca ateşlendiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mürettebat "hiçbir zaman tehlike altında değildi" ve manevra astronotların rutin operasyonlarını etkilemedi. Ancak Amerikan uzay ajansı, parçaların istasyondan yaklaşık 0,8 kilometre mesafeden geçmiş olabileceğini söyledi.

Şarapnel parçaları, Rusya'nın Kasım 2021'de Sovyet döneminden kalan kullanım dışı eski bir uyduyu vurarak yaptığı silah denemesinin uzayda 1500'den fazla parçadan oluşan bir enkaz bulutu yaratmasıyla ortaya çıktı.

Füze denemesinin ardından, hem ABD'li astronotlar hem de Rusya'nın UUİ'deki kendi kozmonotları, enkaz bulutuyla çarpışma korkusuyla yörüngedeki laboratuvarın acil durum sığınağına girmek zorunda kaldı.

NASA Başkanı Bill Nelson, uydusavar silah denemesini kınayarak bunu "pervasız, "tehlikeli" ve "istikrarsızlaştırıcı" bir eylem diye nitelemişti.

Nelson, "Rusya'nın insanlı uzay uçuşlarındaki uzun ve olaylı geçmişine bakılınca, UUİ'deki sadece Amerikan ve uluslararası ortak astronotları değil, aynı zamanda kendi kozmonotlarını da tehlikeye atması inanılmaz" demişti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de nisanda, Rus denemesinden kalan "1600'den fazla enkaz parçası" tespit edildiğini ve bunun Amerikan astronotlarının, uydularının ve ülkenin uzaydaki "artan ticari varlığının" güvenliği açısından risk teşkil ettiğini söylemişti.

Uzmanlar, enkazın büyük olasılıkla 5 yıl içinde yok olacağını söylüyor ama bazı parçacıkların 10 yıl boyunca yörüngede kalabileceğini de ekliyor.

Harris, nisanda Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ndeki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD'nin "yıkıcı, doğrudan yükselen uydusavar füze denemeleri yapmamayı taahhüt ettiğini" söylemiş ve diğer ülkeleri de "bunu uzayda sorumlu davranışlar için yeni bir uluslararası norm olarak belirlemeye" çağırmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU