Sudan'da askeri ve sivil yönetimi bir araya getiren uzlaşının önemli noktaları

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasındaki siyasi anlaşma birçok kez ertelenmesinin ardından dün imzalandı

Etiyopyalı arabulucu Mahmud Dirir (solda), AGK Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (ortada) ve Afrika Birliği elçisi Hacen Lebatt (sağda) imzalanan anlaşma sonrası fotoğraf çektirdi / Fotoğraf: Reuters

Afrikalı ve Etiyopyalı arabulucuların huzurunda imzalanan anlaşma, ordu ve sivillerin yönetime ortak katılımını ve konsey başkanlığını dönüşümlü olarak yürütülmesini öngörüyor.

Anlaşma şu birkaç maddede özetlenebilir:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

- Egemenlik konseyi, 5 asker, 5 sivil ve 1 de taraflarca üzerinde uzlaşılan bağımsız bir sivil olmak üzere 11 kişiden oluşacak.

- Geçiş dönemi, imzaların atıldığı tarihten itibaren 3 yıl 3 ay sürecek. 21 aylık ilk dönemde egemenlik konseyine Askeri Geçiş Konseyi (AGK) üyelerinden bir general başkanlık ederken, 18 aylık ikinci dönemde ise egemenlik konseyi bir sivile devredilecek.

- Daha sonra müzakere edilmesi beklenen anayasal belge, egemenlik konseyinin yetkilerini tanımlıyor.

- Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) tarafından seçilecek başbakanın nihai yetkileri anayasal belge kapsamında tanımlanacak.

- Kabine en fazla bağımsız ulusal yeterlilik sahibi 20 kişiden oluşacak. Bakanlar, başbakan tarafından ÖDBG’nin hazırladığı aday listesinden seçilecek ve egemenlik konseyi tarafından onaylanacak. Sadece Savunma ve İçişleri Bakanları egemenlik konseyindeki askeri üyeler tarafından seçilecek ve başbakan tarafından atanacak. Başbakan, bakanlık koltuğu için yeterlilik sahibi iki parti mensubunu tercih etme hakkına sahip.

- Belge, adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması amacıyla çalışma yöntemlerinin ve politikaların oluşturulmasında geçiş dönemi kapsamında yerine getirilmesi gereken görevleri belirliyor.

- Geçici hükümet, 3 Haziran 2019 tarihinde oturma eyleminin şiddetle bastırılması sırasında işlenen suçlara ve kanlı hadiselere dair şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi amacıyla bağımsız ulusal bir komisyon oluşturacaktır. Ulusal Komite, gerektiği takdirde Afrika’dan destek isteyebilecek.

- Taraflar, yönetim komitesinin kuruluş tarihinden itibaren 90 gün içinde Geçici bir Yasama Konseyi oluşturma konusunda anlaştı.

- Egemenlik konseyi ve bakanlar kurulu, yasama meclisinin oluşturulmasının öncesinde, yapacakları ortak bir toplantı ile yasama yetkisini kullanacak.

- Taraflar, Sudan’ın ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkesinin kabulünün yanı sıra demokrasi ilkelerine bağlı kalarak ortaklık ve iyi niyet kapsamında hareket edecek.

- Tüm anlaşmazlıklar diyalog ve karşılıklı saygı çerçevesinde giderilmeye çalışılacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

DAHA FAZLA HABER OKU