65 ülke, Arap Körfezi’nin güvenliği görüşmek üzere Bahreyn’de bir araya geliyor

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook dün yaptığı açıklamada, 65 ülkenin Arap Körfezi’nin güvenliğini görüşmek için Bahreyn’de toplanacağını duyurdu

Bahreyn'in başkenti Manama / Fotoğraf: Reuters

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife’nin de katılımıyla Washington’da toplanan, NATO'nun en üst düzey karar alma mekanizması Kuzey Atlantik Konseyi önünde konuşan Hook, “ABD önümüzdeki haftalarda, devam eden İran tehdidi altındaki Arap Körfezi’nin güvenliğini görüşmek üzere Bahreyn’de 65 ülkeyi bir araya getirecek’’ ifadelerini kullandı.

Ayrıca bu adımın Varşova Konferansı’nda alınan kararların bir parçası niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Polonya’nın öncülüğünde Varşova’da düzenlenen Ortadoğu’da Barış ve Güvenlik Konferansı’nda Arap Körfezi’ndeki deniz trafiğini güvence altına alan karar onaylamıştı.

Söz konusu kararla eş zamanlı olarak Reuters’a bilgi veren ABD’li yetkililer, Washington’ın İran’ın Arap Körfezi’nde kaybolan petrol tankerini alıkoyarak kendi karasularına mı çektiği yoksa Tahran’ın da vurguladığı gibi teknik bir arıza yaşayan gemiye yardım mı edildiğinden emin olunmadığını belirtti.

Bu durum, Arap Körfezi’nde gerilimin arttığı bir dönemde meydana geldi.

14 Temmuz’da Hürmüz Boğazı’nda gemi takip sistemi kapatılan Riah adlı petrol tankeri radardan kaybolmuştu. Radarla iletişimi kesilen tankerin İran’ın Arap Körfezi’ndeki Keşm Adası açıklarında olduğu belirlenmişti.

Reuters’ın haberine göre Tahran, petrol tankerinin yardım talebi üzerine gemiyi kendi karasularına çektiğini duyurdu. Ancak İran’ın petrol tankerinin adını belirtmemesine rağmen bölgede tanımlanan hareket kaydına sahip tek geminin Riah olduğu kaydedilmişti.

ABD’li bir diğer yetkili, tankerin İran’ın karasularında olduğunu doğruladı. Ancak Tahran’ın gemiye el mi koyduğu yoksa yardım mı ettiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın deniz yollarını trafiğe açık tutma konusundaki uluslararası anlaşmaya dikkat çektiğini belirtti. Pompeo sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok ülkenin katılım sağlayacağı bir deniz güvenliği girişimi oluşturmak için ciddi şekilde çalışıyoruz. Tahran’ın ticari gemiler ile ham petrol ve işlenmiş petrol taşıyan tankerlerin Körfez'den geçişine engel olma çabaları İran’ın son 40 yıllık tarihiyle de örtüşüyor. Ancak ABD olarak bu deniz yollarının halen açık olduğunu vurguluyoruz.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hüsna Tosun

DAHA FAZLA HABER OKU