Disneyland’in karanlık yüzü: İşçiler çöpten besleniyor

Şirketin mirasçısı Abigail Disney “Dünyanın En Mutlu Yeri”nde çalışan insanların temel ihtiyaçlarını bile karşılayamazken gülümsemek zorunda kaldığını fark etti

(Reuters)

Disney mirasçısı, Disneyland’e yaptığı gizli bir ziyaretin ardından işçilerin çöpten yiyecek aramak zorunda kaldığını keşfedince şirketin yönetim kurulu başkanını eleştirdi.

Kendisine Facebook’tan ulaşan bir çalışanın mesajıyla ipleri eline almaya karar veren Abigail Disney, Kaliforniya’nın Disneyland’ini habersizce ziyaret etti.

Böylece 59 yaşındaki kadın, “Dünyanın En Mutlu Yeri”nde çalışan insanların temel ihtiyaçlarını bile karşılayamazken, gülümsemek zorunda kaldığını gördü.

Yahoo News’e konuşan Disney, konuyla ilgili şunları söyledi:

Orada konuştuğum insanların her biri, ‘Eve gidip komşuların çöplerinde yemek ararken bu neşeli ve sıcak ifadeyi nasıl korurum bilmiyorum’ diyordu.

Aynı zamanda belgesel yapımcısı olan kadın, “öfkeden morardığını” çünkü dedesi Roy O. Disney’den “biletleri toplayan ve bardakları dolduran insanlara saygı duyması gerektiğini” öğrendiğini söyledi.

 

 

Mirasçı kadının büyük amcası Walt Disney’le dedesinin birlikte kurduğu şirketin yöneticisi Bob Iger ise yılda 66 milyon dolar kazanıyor.

Financial Times’a göre Iger 2018’de günde 180 bin dolar alırken, şirketin en düşük maaşlı çalışanı 135 dolar kazanıyordu.

Iger’a şirket çalışanlarıyla arasındaki bu ücret farkını kapatmasını söyleyen Disney, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bob’un, kendisinin de bir çalışan olduğunu anlaması gerek. Tıpkı kaldırımdaki sakızı temizleyen insanlar gibi. İki taraf da aynı insan haklarına ve onuruna sahip.

Abigail Disney geçen haftalarda yirmiye yakın Amerikalı milyarderle birlikte bir mektup kaleme almıştı. 2020'de yarışacak başkan adaylarına hitaben yazılan mektupta, gelir eşitsizliği ve sağlık sorunlarıyla mücadele için zenginlere ek vergi uygulanması gerektiği vurgulanmıştı.


 

The Independent ve ajanslardan yararlanılmıştır.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU