Dünya'nın iç çekirdeğindeki hareketin gün uzunluğunu etkilediği ortaya çıkarıldı

"Ayaklarımızın altında ileri geri hareket ediyor"

Dünya'nın iç yapısına dair araştırmalarda son 30 yılda önemli atılımlar kaydedildi (Argonne Ulusal Laboratuvarları)

ABD'li bilim insanları, Dünya'nın iç çekirdeğinin belirli aralıklarla ileri ve geri hareket ederek salınım yaptığını keşfetti.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Prof. Dr. John Vidale liderliğindeki araştırma ekibi, bilgisayarda çekirdeği ve hareketlerini canlandırmak için 1969'dan 1974'e kadar toplanan sismik verileri kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 Haziran'da hakemli bilimsel dergi Science Advantages'ta yayımlanan araştırma, çekirdeğin her 6 yılda bir yaklaşık iki kilometre ileri veya geri hareket ettiğini ortaya koydu.

Vidale, "İç çekirdek sabit değil. Ayaklarımızın altında hareket ediyor. 6 yılda bir iki kilometre ileri geri gidiyor gibi görünüyor" diye konuştu.

Simülasyonlar ayrıca, iç çekirdeğin daha önce tahmin edilenden daha yavaş döndüğünü gösterdi. Bulgulara göre çekirdek, yılda yaklaşık 0,1 derece dönüyor.

Araştırma ayrıca, günlerin uzunluğunda her 6 yılda bir meydana gelen 0,2 saniyelik azalma ve artmanın sebebine de ışık tuttu.

Bulgular günlerdeki bu değişimin iç çekirdeğin hareketinden kaynaklanabileceğini gösterdi.

Vidale konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Günlerin uzunluğunun tahmin edileceği gibi dönem dönem arttığını ve azaldığını da not ediyoruz.

Vidale'nin aktardığına göre iç çekirdeğin salınım yaptığı fikri aslında hep gündemdeydi. Ancak bilim camiası bu konuda ikiye bölünmüş durumdaydı:

İç çekirdeğin salınım hareketi gerçekleştirmesiyle ilgili bir model vardı ancak bilim camiası bunun geçerliliği konusunda ikiye bölünmüştü” diyor Vidale. “Önceden yapılan bu atom testleriyle aynı dönüş yönü ve hızını görmeyi bekliyorduk. Fakat tam tersi olduğunu keşfettik. Ters yöne döndüğünü bulduğumuzda epey şaşırdık.

Yeni araştırma bu salınımı doğrudan sismolojik gözlem yoluyla ilk kez gözler önüne serdi. Vidale, bulguları şöyle ayrıntılandırdı:

Son gözlemlerimiz, iç çekirdeğin 1969 ila 1971'de biraz daha yavaş döndüğünü ve ardından 1971-1974 civarında diğer yöne hareket ettiğini gösteriyor.

Satürn bile daha iyi biliniyor

Dünyanın iç çekirdeği, hemen hemen Plüton büyüklüğünde ve Güneş kadar sıcak, yoğun bir demir topu olarak düşünülebilir.

Bu çekirdek son derece yüksek basınç ve sıcaklıklara sahip olduğu için sıvı bir dış çekirdek tarafından çevrelendiği düşünülüyor.

Ancak bilim insanları Dünya'nın iç yapısı hakkında henüz bilinmeyen çok fazla şey olduğunu vurguluyor. Zira gökbilimciler, Satürn'ün halkalarını bile Dünya'nın iç yapısından daha iyi tanıyor.

Bu nedenle, ABD'nin Montana eyaletindeki Hava Kuvvetleri tesisi Geniş Diyafram Sismik Dizisi'nden (Large Aperture Sismic Array / LASA) gelen verileri kullanan yeni araştırma, gezegenin iç yapısının daha iyi anlaşılması için önemli ipuçları sunuyor.

"İç çekirdeğin nasıl oluştuğunu ve zaman içinde nasıl hareket ettiğini anlamaya çalışıyoruz" diyen Vidale, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni araştırma bu süreci daha iyi anlamak için önemli bir adım.

 

Independent Türkçe, Study Finds, Güney Kaliforniya Üniversitesi, Daily Mail, Popular Science Türkiye

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU