Irak'ın Erbil kentinde Türk diplomatlara saldırı

Saldırının bir restoranda yemek yiyen konsolosluk görevlilerine yönelik düzenlendiği iddia ediliyor

Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin başkenti  Erbil'de  bir restorana silahlı saldırı düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı, saldırıda bir konsolosluk çalışanı ve bir Iraklının yaşamını yitirdiğini duyurdu. Hayatını kaybeden konslosluk çalışanının  Osman Köse olduğu belirtildi. 

Saldırının düzenlendiği Huqqabaz adlı restoran, Erbil'in en korunaklı bölgesi olarak bilinen İmpair'de yer alıyor ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’na otomobille yaklaşık 7,3 kilometre mesafede bulunuyor.

Erbil Ticaret Ateşeliği'nden Independent Türkçe'ye yapılan açıklamada saldırının gerçekleştiği yerde Başkonsolos Hakan Karaçay'ın bulunmadığı ve Karaçay'ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi

Saldırının gerçekleştirildiği Gulan Caddesi ve çevresi lüks otellerin ve alışveriş merkezlerinin olduğu bir bölge.

719ba0bc-f196-46db-a4ea-0fa30b0ff1cf.jpg
Görsel: Google Earth


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşooğlu olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli bir arkadaşımız bir lokantada yemeğini yerken üç kişi tarafından saldırıya uğruyor. Çalışma arkadaşımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 

Saldırganlar yine yan masada Iraklı iki kişiye daha saldırıyorlar. Birisi vefat ediyor. Diğeri de ağır şekilde yaralı. 

Hem Bağdat’la hem Erbil’le temas hâlindeyiz. Mesur ve Neçirvan Barzani ile görüştük, görüşüyoruz. Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim şu anda Washington’da. Onunla da temas halindeyiz. 

Saldırganların yakalanması, arkasında ne var, tüm detaylarıyla ortaya çıkması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Kendi içimizde de istihbaratımız ve diğer arkadaşlarımızla süreci birlikte yürütüyoruz. 


“Ankara’dan bir heyetin incelemelerde bulunmak üzere Erbil’e gitmesi söz konusu mu?” şeklindeki soruya Çavuşoğlu “Gerekirse heyet göndeririz tabii. Cenazemizi getirmemiz lazım. Bu durumun tüm boyutlarıyla aydınlatılması için gerekirse bir değil iki ya da üç heyet de göndeririz” şeklinde yanıt verdi. 

Mevlüt Çavuşoğlu
Çavuşoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda Erbil'deki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA


Böyle bir saldırıda ilk akla gelenin terör saldırısı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “Hemen yan masada iki Iraklıya da yönelik bir saldırı olması nedeniyle net bir bilgi vermek için bu bahsettiklerimin aydınlatılması gerekiyor” dedi. 

Erbil emniyet güçleri: Bir sivil, bir diplomat yaşamını yitirdi

Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı, saldırıda bir kişinin yaşamını yitirdiğini doğrularken, Erbil Emniyet Müdürlüğü'nden gelen bilgiye göre olayda bir diplomat ve bir sivil hayatını kaybetti. Bir kişi de yaralandı. 

Reuters haber ajansında ise üç Türk diplomatın öldüğü bilgisi var.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yaptığı resmi açıklama ise şöyle: 

"Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur.

Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir.

Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk Milletine sabır diliyoruz."


Irak Dışişleri Bakanlığı ise saldırıda bir Türk diplomat ve yanında bulunan bir Irak vatandaşının yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Ahmed Sahaf, olayın ayrıntılarıyla ilgili resmi makamlarla iletişim halinde olduklarını söyledi ve "Türk diplomatı ve yanında bulunan bir Irak vatandaşını hedef alan saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Saldırının ardından tepkiler 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerin devam ettiğini söyledi: 


Dışişleri'nin açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınayarak şunları söyledi: 


CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise "Erbil Başkonsolosluğu görevlilerimize yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah'tan rahmet diliyor, acılı ailesine ve Dışişleri camiasına sabırlar diliyoruz" ifadesini kullandı.


Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, saldırıda hayatını kaybeden Türk konsolosluk çalışanı ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi: Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve aziz Milletimize sabırlar diliyorum. Menfur saldırının faillerinin bulunmasının takipçisi olacağız.


Irak Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkan Yardımcısı Hemin Hawrami, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Erbil’de bir Türk diplomat ve bir sivilin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz” diyerek “Türk Konsolosluğu’ndaki meslektaşlarımıza ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçleri, adaletin sağlanması için failler hakkında soruşturma başlattı” ifadelerini kullandı. 


Saldırıda biri Türkiye Başkonsolosluğu çalışanı olmak üzere iki kişinin yaşamını yitirdiğini duyuran Erbil Emniyet Müdürlüğü'nden kınama da geldi: 

“Yaşanan olayı şiddetle kınıyoruz. Yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Erbillileri ve Erbil’de yaşayan diplomatları Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik ortamının bozulmasına izin vermeyeceğimiz konusunda temin ediyoruz. Saldırıyla ilgili incelemeler sürüyor. Saldırganlar hak ettikleri cezayı göreceklerdir.”


ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada saldırı kınandı ve "Erbil'deki menfur saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Başkonsolosluğu görevlisinin ailesi, yakınları ve meslektaşlarına en derin taziyelerimizi iletiyoruz" denildi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Irak'ın Erbil kentinde Türk Konsolosluğunun bir görevlisinin öldürüldüğünü öğrenmekten derin üzüntü duyduğunu belirtti. 

Berger, "En içten taziyelerimizi sunarken, kalben ve tüm dualarımızla Türkiye'nin ve merhumun ailesi ile sevenlerinin yanında olduğumuzu ifade ederiz" ifadesini kullandı.

Saldırı nasıl oldu?

Independent Türkçe’nin ulaştığı bilgilere göre saldırgan ya da saldırganlar, müşteri gibi kafeye girip diplomatların üzerine ateş açtı. 

Erbil - AA
Huqqa restoranlarının alt markası Huqqabaz, Erbil şubesini 2019 başında açmıştı / Fotoğraf: AA


Saldırının gerçekleştiği restoranın sahibi de Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan bir saldırganın doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtığını söyledi.

Saldırıyı bir kişinin mi yoksa birden fazla kişinin mi gerçekleştirdiğine dair henüz resmi bir açıklama yok. 

Erbil
Saldırının gerçekleştiği yer, lüks otellerin ve alışveriş merkezlerinin olduğu bir bölgede. Fotoğraf: AA


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) güvenlik güçlerinin bölgeye sevk edildiği ve caddeye giriş çıkışların kapatıldığı belirtiyor.

Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay dün "Kürdistan Bölgesi ve Irak’la gözle görünür bir yakınlık var, beraber çalışmaya ve ilişkileri güçlendirmeye hazırız" açıklaması yapmıştı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU