Sudan'da ordu ve sivil koalisyon, iktidarın paylaşımı konusunda anlaştı

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında 39 aylık geçiş sürecini başlatacak anlaşmanın ilk aşaması imzalandı

 AGK Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu ve muhalif lider Ahmet er-Rabi anlaşmayı imzaladıktan sonra el sıkıştı / Fotoğraf: AP

Afrikalı ve Etiyopyalı arabulucuların gözetmenliğinde imzalanan anlaşma, ordu ve sivillerin yönetime ortak katılımını ve konsey başkanlığını dönüşümlü olarak yürütülmesini öngörüyor.

Söz konusu anlaşma belgesi, Askeri Geçiş Konseyi (AGK)  Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderlerinden Ahmed er-Rabi tarafından imzalandı.

Daklu, “Bugün bu imzanın atılması, Sudan milletinin yaşamı ve mücadelesinde tarihi bir an olarak kabul ediliyor. AGK ile ÖDBG arasında yeni bir ortaklık çağı açılıyor” yorumunda bulundu.

Etiyopya'nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir ise Sudan’ın yoksulluk ve kuşatmanın yanı sıra teröre destek veren ülkeler listesinden çıkması gereken büyük bir ülke olduğunu belirterek, "Bu harika insanlar yaşanan tarihi günü hak ediyor. Sudan'ı ve Afrika'yı tebrik ediyorum” dedi.

sudan AP.jpg
Anlaşmanın imzalanmasının ardından Sudanlılar sevinç gösterilerinde bulundu / Fotoğraf: AP


Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi Muhammed Hasan Lebat da, "Ordu ile ÖDBG, önemli bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmayla kapsamlı diyalog sürecine doğru bir adım atıldı" şeklinde konuştu.

Muhalif kaynaklar, geçiş sürecinde Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin dokunulmazlığı gibi bazı maddelerde ihtilafların giderilemediğini, özellikle ÖDBG'nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dokunulmazlık maddesine karşı çıktığını belirtiyor.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU