Basın meslek örgütlerinden Diyarbakır'da gözaltına alınan 21 gazeteci için ortak açıklama: Gazetecilik suç değildir

Diyarbakır’da gazetecilerin 4 gündür gözaltında tutulmasına DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu tepki gösterdi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 gazeteci gözaltına alınmıştı / Fotoğraf: DİSK Basın İş

Diyarbakır'da, 3 gün önce gözaltına alınan aralarında  Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan ve JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş’ın bulunduğu 20 gazetecinin gözaltı süresi 2 gün daha  uzatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Çarşamba günü evlerine düzenlenen ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan ve JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş’ın aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı.

Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için, gazetecilerin hangi suçlama ile suçlandıklarına dair avukatlarına bilgi verilmediği belirtiliyor.

Meslek örgütlerinden ortak açıklama

21 gazetecinin 4 gündür gözaltında tutulmasına DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu tepki gösterdi.

DİSK Basın İş’in Taksim’de bulunan şube binasında yapılan açıklamaya Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGS İstanbul Şube Sekreteri Çağrı Sarı, Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü ve çok sayıda gazeteci katıldı. 

Basın açıklamasının yapıldığı salona, "Nefes alamıyoruz gazetecilik boğulamaz" pankartı asıldı.

disk.jpg
Ortak açıklamayı DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren yaptı / Fotoğraf: TGS

 

"Saray iktidarı seçime sadece kendi medyasıyla girmek istiyor"

Basın meslek örgütleri adına ortak açıklamayı DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren yaptı.

Gezi eylemlerinin yıldönümü çok sayıda gazetecinin gözaltına alındığını ve şiddet gördüğünü belirten Eren "Tüm bunlar yaşanırken Diyarbakır’dan 21 meslektaşımızın apar topar gözaltına alındığı haberini aldık. Meslektaşlarımız dört gündür gerekçesiz gözaltında tutuluyor. Kendilerine hiçbir suçlama yöneltilmedi. Gözaltı yöntemi yasalara aykırı. Bilgisayarlarına, gazetecilik materyallerine usulsüzce el konuldu" dedi.

Eren, "Saray iktidarı seçime sadece kendi medyasıyla girmek istiyor. Daha önce başarılamadığı gibi, bu kez de başarılamayacak. Gazetecilik yapmaya her koşulda devam edeceğiz. Bütün gazetecileri, meslek örgütlerini mesleklerine sahip çıkmaya, dayanışmaya çağırıyoruz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın" diye konuştu.

Açıklamada, "Özellikle Özgür Basın geleneği yıllardır gözaltılar, tutuklamalar, sahada şiddet ile mücadele ederek topluma gerçekleri ulaştırmaya çalışıyor. Daha önce öldürerek, bombalayarak susturmaya çalıştıkları bu gelenek tam tersine daha da büyüdü" ifadelerine de yer verildi.

Gazeteci örgütleri "Gazetecilik yapmaya her koşulda devam edeceğiz. Bütün gazetecileri, meslek örgütlerini mesleklerine sahip çıkmaya, dayanışmaya çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

"Özgür basın yoksa demokrasi de yok"

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise demokrasinin en önemli kriterlerinden birinin basın özgürlüğü olduğunu belirterek, "Özgür basın yoksa bir ülkede demokrasi de yok. Sesimizi duyurabileceğimiz bir mekanizma da yok. Bugün iktidarın yapmaya çalıştığı da topyekün böyle bir şey. Faşizmin kurumsallaştırıldığı, seçime gitmeye çalışılan bir dönemde toplum sussun, herkes sussun sadece AKP, MHP konuşsun onun dışında konuşan olmasın istiyorlar"  diye konuştu.

 

Evrensel, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU