Norveç, İtalya’da terör örgütü kurmakla suçlanan Molla Krekar’ı tutukladı

Molla Krekar, IŞİD'le bağlantısı olduğu düşünülen ve Avrupa'daki saldırıları gerçekleştiren Ensaru’l İslam’ın kurucusu olmakla suçlanıyor

Molla Krekar / Fotoğraf: Scanpix

Norveç İstihbarat Servisi (NIS) dün yaptığı açıklamada, İtalya’da terör örgütü kurma suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılan "Molla Krekar" lakaplı Irak doğumlu Necmettin Farac Ahmet’in başkent Oslo’da tutuklandığını duyurdu.

NIS Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Molla Krekar, Oslo polisinin yardımıyla, uluslararası arama ve tutuklama müzakeresi uyarınca pazartesi akşamı tutuklandı” denildi.

1991 yılında Norveç’e sığınmacı olarak giden 63 yaşındaki Necmettin Farac Ahmet’ın hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Ensaru’l İslam’ın kurucusu olmakla suçlanıyor

Kuzey İtalya’da bulunan Bolzano Mahkemesi, pazartesi günü 12 yıl hapse mahkum edilen Molla Krekar hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Ayrıca beraberinde tutuklanan beş farklı sanığı da hapis cezasına çarptırdı.

Necmettin Farac Ahmet, IŞİD terör örgütüyle bağlantılı olduğu düşünülen ve birçok Avrupa ülkesinde saldırılar düzenleyen Ensaru’l İslam’ın kurucusu olmakla suçlandı.

Molla Krekar hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından Norveçli avukatı Marco Vernello AFP’nin sorusuna cevaben müvekkilinin kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiğini ve istinaf mahkemesine başvurmak için tüm yasal yolları deneyeceğini belirtti.

Öte yandan İtalyan savcılar, Norveç’te yaşayan Krekar’ın Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini şiddet yoluyla devirmeyi amaçlayan Avrupa merkezli "Rauti Shaks" şebekesinin de kurucusu olduğunu kaydetti.

BM ve ABD'nin terör listesinde 

2015 yılında Avrupalı yetkililer, Ensaru’l İslam örgütüne bağlı 15 Irak vatandaşını terör suçlamasıyla tutuklamıştı.

Konuyu yakından takip eden bir avukat ise Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Molla Krekar’ın IŞİD ile hiçbir bağlantısı yok. Tek amacı özgür bir siyaset adamı olmak için Kuzey Irak’a dönmek” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin terör listesinde adı geçen Necmettin Farac Ahmet, Norveç’te ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görülüyor.

Molla Krekar’ın 2003 yılından bu yana karşı karşıya olduğu ülkesine sınır dışı edilme kararı Irak’ta ölüm cezasına çarptırılmayacağının garantisi olmadığı için hiçbir zaman uygulanmadı.

Krekar tehdit ve cinayete azmettirme suçlamalarıyla birkaç yıl boyunca Norveç hapishanelerinde yattı. 2016 yılında İtalya’nın isteği üzerine tutuklandı ancak kısa bir süre sonra iade talebi geri çekilerek serbest bırakıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hüsna Tosun

DAHA FAZLA HABER OKU