Elon Musk insan beynini bilgisayarlara bağlayacak teknolojiyi yakında açıklayacak

Gizli tutulan girişimle ilgili ilk büyük açıklama gerçekleştirilecek

Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi de mayıs ayında uzaya internet uyduları göndermişti (AP)

Elon Musk insan beyniyle bilgisayarları birbirine bağlayacak beyin-makina arayüzünü duyurmanın eşiğinde olabilir. 

Paypal, Tesla, SpaceX ve tünel inşaat şirketi The Boring Company’nin kurucusu Musk, 2016’dan bu yana en tutkulu projesi Neuralink adını verdiği girişim üzerine çalışıyor. 

İnternet sitesinde bilgisayar ve insan beyninin bağlantısını sağlayacak “çok yüksek bant genişliği” şeklinde tanımlanan teknolojinin yaratımı için Neuralink isimli startup bir süredir dünyanın önde gelen sinirbilim ve yapay zeka uzmanlarını işe alım süreci içindeydi.

Bu teknolojiyle insanlar hafıza kapasitelerini yapay biçimde artırma olanağına sahip olabilir ya da doğrudan internete bağlanarak ve yalnızca bir soru düşünerek bilgiyi çağırabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlgili teknolojinin mümkün olup olmadığı belirsizliğini koruyor ancak Neuralink şimdiden bunu ortaya çıkarmak için on milyonlarca dolar ayırdı. 

WaitButWhy isimli internet sitesinde 2017’de detaylı biçimde anlatılan “Beyin için Büyücü Şapkası” kavramının iletişim kurma, düşünme ve hatta yapay zekayla rekabet etme kapasitesini artırabileceğine dair hazırlanan gönderinin ötesinde Neuralink projesine dair çok az bilgi verilmişti. 

Musk gelişmiş yapay zekanın neden olduğu tehlikeler konusunda sürekli uyarıda bulunarak insanlık için varoluşsal bir risk taşıdığını iddia ediyordu. 

Milyarder deha 2016’da bir konferansta yaptığı konuşmada insanların entelektüel açıdan makinelerin gerisine düşme riskinin olduğunu belirterek robotların insanlara evcil hayvan gibi davranmasının mümkün olduğunu ifade etmişti.

Musk, “Ev kedisi olma fikrinden hoşlanmıyorum fakat çözüm ne? Bence mantıklı görünen çözümlerden en iyisi insan beynine bir yapay zeka katmanı eklemek” dedi. 

Musk 2018’de The Joe Rogan Experience isimli podcast yayınına katılarak  yapay zeka “katmanının” nasıl görüneceğine dair bilgiler vermiş ve Neuralink’in teknolojisinin insanlara “yapay zekayla etkili biçimde birleşme” olanağı sağlayacağını iddia etmişti. 

Şirketin tam olarak ne üzerine çalıştığı bu hafta San Francisco’da düzenlenecek etkinlikte duyurulacak. Etkinlik Neuralink’in internet sayfasında canlı yayınlanacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU