DTÖ Başkanı: Kovid aşılarında fikri mülkiyet hakkından feragat anlaşmasına yaklaşıldı

Okonjo-Iweala, "Bir ya da iki konuda somut ilerleme kaydedebilirsek iyi olacak... Buna oldukça yaklaştığımızı düşünüyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala, koronavirüs aşıları için fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesi konusunda uluslararası bir anlaşmanın sağlanmasına yaklaşıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DTÖ başkanı, 120 ülkeden bakanların katılacağı gelecek hafta yapılacak toplantı öncesinde Reuters ile telefon aracılığıyla gerçekleştirdiği söyleşide, toplantıya kadar ülkelerin balıkçılık sektörlerine sağladıkları teşvik ve destekler konusunda da bir anlaşmaya varılabileceğini ifade etti.

Okonjo-Iweala, "Bir ya da iki konuda somut ilerleme kaydedebilirsek iyi olacak... Buna oldukça yaklaştığımızı düşünüyorum" dedi.

Ticaret kaynakları toplantıya birkaç gün kalmasına rağmen tarım, balıkçılık destekleri ve fikri mülkiyet olmak üzere üç ana müzakere konusunda bakanların onay verebileceği bir mutabakat metni oluşturulamadığını belirttiler.

Okonjo-Iweala ise müzakerecilerin görüş ayrılıklarını aşabilmek için gece gündüz çalıştıklarına dikkat çekerek toplantı öncesindeki atmosferi "hareketli" olarak nitelendirdi.

Geçmişte Nijerya'da bakanlık yapmış ve GAVI aşı birliği kurulunun başkanlığını üstlenmiş olan Okonjo-Iweala'nın göreve gelmesinin üzerinden geçen bir yıldan uzun sürede öncelik verdiği konulardan biri koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarından feragat anlaşması olmuştu.

iwala.jpg
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala​​​​​​​ / Fotoğraf: AFP

 

"Uğraştığımız bazı zorluk çıkaran alanlar var ancak müzakereler sürüyor"

Ticaret kaynakları, fikri mülkiyetten feragat anlaşmasının kapsamı konusunda mutabakat sağlanamadığını ve anlaşmada kullanılan ifadelerin bazılarına Çin'in karşı çıktığını belirtirken, Okonjo-Iweala konu ile ilgili müzakereler hakkında "Uğraştığımız bazı zorluk çıkaran alanlar var ancak müzakereler sürüyor" dedi. Detay vermekten kaçınan Okonjo-Iweala, "Bu işi halletmemizin mümkün olduğunu düşünüyorum dedi.

DTÖ'nün iki yılda bir gerçekleşen toplantısı koronavirüs salgını nedeniyle iki kere ertelenmişti. Yaklaşık 5 yıllık bir aradan sonra gerçekleşecek olan toplantının perde arkasında ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ortaya çıkan gerilim bulunuyor.

Batılı ülkelerden bazıları Rusya ile doğrudan müzakerelerde bulunmayı reddetmişti, ancak Okonjo-Iweala farklı katılım modelleriyle müzakerelerin devam edebileceğini belirtti.

Okonjo-Iweala, "Rusya-Ukrayna gerginliği ve krizinin etkisini küçümseyemeyiz. İşe yarayan yöntemler bulduk ve bu yaklaşımları MC12 (toplantısında) uygulayacağız" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU