Hastanelerde cildiye doktoru ve plastik cerrah bulmak zorlaştı... Kendi muayenelerini açıp güzellik sektörüne yöneliyorlar

İnsanların daha iyi görünmek için güzellik sektörüne yönelmesi doktorların da ilgisini çekiyor. Özellikle cildiye ve plastik cerrahisi doktorlarının güzellik sektörüne yönelmesi hastanelerde bu branşlarda randevu bulmayı zorlaştırıyor

Cildiye ve plastik cerrahi de çalışan doktorların bazıları, basit estetik müdahalelerin yapıldığı güzellik sektörüne yöneliyor / Fotoğraf: AA

Son dönemlerde gerek devlet gerekse özel hastanelerde en zor muayene randevusu alınan branşların arasında halk arasında "cildiye" olarak bilinen dermatoloji geliyor.

Örneğin 17 Mayıs 2022 tarihli bir habere göre Rize Devlet Hastanesi'nde cildiyeci doktor bulunmuyor.

Devlet hastaneleri dışında özel hastanelerde de cildiye doktoru bulmak kimi zaman mümkün olmuyor veya diğer branşların aksine daha zor randevu alınıyor.

Bu sorunun cevabını aramak için araştırmaya başladığımızda nedenlerden biri olarak karşımıza son yıllarda gelişen güzellik sektörü çıktı.

Neredeyse şehirlerin her yanında olan ve insanların daha da güzelleşmek için ciddi paralar harcadığı güzellik veya diğer adıyla estetik merkezlerinde saç ekimi gibi çeşitli küçük çaplı operasyonlar yapılıyor.

Bu tür operasyonların doktor eşliğinde yapılması zorunluluğunun olması en başta cildiye ve plastik cerrahisinde olmak üzere bir kısım doktoru bu alana yönlendirmiş durumda.

Devlet hastanelerini bırakan cildiye doktorları kimi zaman özel hastanelerde bile kalmayarak bizzat kendilerinin kurduğu veya ortağı olduğu muayenelere veya güzellik merkezlerine yöneliyorlar.

Özel hastanelerde kalanların bir kısmı da yine hastane bünyesindeki güzellik merkezlerinde görev yapıyor.

Sonuç olarak kimi hastanelerde cildiye doktoru bulmak mümkün olmadığı gibi olanlarda da ciddi yoğunluklar olabiliyor.

Hastanelerde kalmayı seçen cildiye doktorlarının ciddi bir kısmının da gençlerden ziyade daha ileri yaşlı doktorlar olduğu gözlerden kaçmıyor.

 

ertanyılmaz1.jpg
Dr. Ertan Yılmaz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Emeklerinin karşılığını alamayan, zor şartlarda çalışan doktorlar özellere yöneliyor

Cildiye doktorlarının güzellik merkezlerine yöneldiği, bu nedenle gerek devlet gerekse özel hastanelerde cildiye doktorlarının bulunmasının güçleştiği iddiasını ilk önce Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ertan Yılmaz'a sorduk.

Yılmaz, hekimlerin emeklerinin karşılığını alamamasının, zor çalışma koşullarının sağlık sektörünün bilinen sorunu olduğunu hatırlatarak, bundan dolayı sadece dermatologların değil pek çok branştaki doktorların kamuda çalışma yerine özel hastanelere ve kurumlara geçmeyi tercih ettiğini söyledi.

 

cildiye3.jpg
Yılmaz, güzellik sektörüne yönelenlerin yarısından azının cildiye doktoru olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

"Güzellik sektöründe çalışan doktorların yarısından fazlası cildiye dışındaki farklı branşlarda"

Kamuyu bıraktıktan sonra hastanelere bağımlı olmadan en kolay dışarıda çalışabilecek meslek gruplarının başında cildiye doktorlarının geldiğini kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti: 

Dermatologlar elinde bir büyüteçle, bir mikroskopla, küçük basit cihazla da hekimlik yapabilir. Evet güzellik sektöründe çalışan meslektaşlarımız var ama bu alanda sadece dermatologlar bulunmuyor. Aile hekimi, plastik cerrahisi, kadın doğum uzmanı, dahiliyeci, fizik tedavici, hatta kalp damar cerrahisi doktoru olup da işini bırakıp bu sektörde çalışanlar var. Güzellik merkezlerinde çalışan doktorların belki yarısından çoğu dermatolog değildir. Sonuçta bütün doktorlar iğne kullanma, damar yolu açma gibi el becerisine sahiptir. Hekimlik, zor şartlardan ve emeğin karşılığının verilmemesinden öyle zor hale getirildi ki insanlar hekimlik becerilerinin olduğu işlerde şanslarını deneyebiliyorlar.

Net sayı bilinmiyor

Türkiye genelinde 3 bin civarı cildiye doktorunun olduğunu aktaran Yılmaz, bunların ne kadarının güzellik sektörüne yöneldiğine dair ellerinde veri olmadığını belirtti.

Yılmaz, son olarak çözümün hekimlerin emeklerinin karşılığını alıp daha insani koşullarda hastalara hizmet vermelerini sağlayacak imkanların yaratılmasıyla çözülebileceğini sözlerine ekledi.

 

recepkoç.jpg
Dr. Recep Koç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Özel hastanelerde de cildiyeci bulmak zorlaştı"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç ise hastanelerdeki zor şartlardan dolayı cildiye doktorlarının bir kısmının son süreçlerde güzellik hizmetleri veren özel kuruluşlara gittiklerini doğrulayarak, "Kamu hastanelerinde hasta çok ancak kazanç yok. O yüzden de özel hastanelerde çalışıyorlar. Hatta özel hastanelerde cildiye doktoru bulmak güçleşti. Bir kısmı daha çok bu güzellik merkezlerinde çalışmayı tercih ediyorlar veya daha çok kendileri açıyorlar" dedi.

 

aydınedepli.jpg
Aydın Edepli / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Devletin önüne geçmesi lazım. Hastanelerde çalışacak cildiyeci kalmadı"

İstanbul Beylikdüzü'nde saç ekimi, estetik üzerine operasyonlar yapan bir tıp merkezinin işletmecisi olan Aydın Edepli de "Devletin bir an önce bunun önüne geçmesi lazım" çağrısında bulundu.

Hastanelerde çalışacak cildiye doktoru neredeyse kalmadığını dile getiren Edepli, "Birçok cildiye doktoru kendine özel muayene açıyor" ifadelerini kullandı. 

 

 

saçekimi1.jpg
Saç ekimleri doktor refakatinde yapılıyor / Fotoğraf: AA

 

"Doktorların çoğu muayenesini açıp güzellik merkezlerindeki işlemleri de yapıyor"

Güzellik merkezlerinin saç ekimi, botoks, dolgu, mezoterapi, PRP, lazer epilasyonu yapabilmesi için bünyesinde ciddiye doktoru veya plastik cerrah bulundurması gerektiğinin altını çizen Edepli, sözlerini şöyle tamamladı:

Örneğin ben çalıştıracak doktor bulamıyorum. Çünkü doktorların çoğu kendi muayenesini açıp hem branşıyla ilgili hastaları muayene ediyor hem de güzellik merkezlerinde yapılan işlemleri gerçekleştiriyor. Bu tür muayenelerin sayısı güzellik merkezlerinin sayısına ulaşmış durumda. Hastanelerde doktor kalmayınca bu sefer muayene fiyatları da artıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU