"Ölüme yakın olmak istemiyoruz" diyen Ovacıklılar ifade vermeye çağrıldı

Ayaz Güloğlu ve kız kardeşi Nupelda Güloğlu Tunceli'nin Ovacık ilçesinde hayvan otlatırken araziye tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmişti

Fotoğraf: Twitter

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Ayaz Güloğlu (8) ve kız kardeşi Nupelda Güloğlu’nun (4), hayvan otlatırken araziye tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından bölgede yaşayanlar bir bildiri yayımladı.

Bildiride  "Ölüme yakın olmak istemiyoruz" diyen kişiler ifade vermeye çağrıldı.

Evrensel gazetesinin aktardığına göre bölgedeki dükkânların kapatılması çağrısı yapılan bildiride şu ifadeler yer aldı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 15 Temmuz 2019 tarihinde ilçemiz Bilgeç köyü mevkiinde meydana gelen patlama sonucunda, 2 küçük canımızı Kızılbaş deyimi ile ‘İki masumu pakımızı’ kaybetmiş bulunmaktayız. Bu olayın yaşam alanımızda, köylerimizde yaşanıyor olması bizleri düşündürmektedir. Dünden bugüne Dersim halkının kaderi haline gelen savaşın yarattığı ölümler bugün yüreğimizi daha da dağlayarak devam ediyor. Bu ölümleri ortaya çıkaran haksız savaşın sonuçlarını halk olarak en ağır şekilde yaşamaktayız, doğamız ve insanlarımız katledilmekte ve bugün iki minik bedenimizi toprağa vermekteyiz. Kısa bir süre önce bozuk yollardan dolayı kaybettiğimiz Engin canımızın acısı soğumadan, bugün Ayaz ve Nupelda canımızın acısını yaşıyoruz. Ovacık halkı olarak; coğrafyamız kaderimiz değildir diyoruz. Ölüme bu kadar yakın olmak istemiyoruz. Bizler zulme, savaşa karşı olan Dersimliler olarak barış istiyoruz. İnsanlar ölmesin istiyoruz. Yitirilen iki küçük bedene sahip çıkabilmek adına bugün saat 13.00 14.00 arasında tüm esnafımızın yaşanan bu olaya sessiz kalınmaması adına dükkânlarımızı kapatmaya çağırıyoruz.

Bildiriden dolayı Emek Partisi (EMEP) İlçe Başkanı İmam Sevgi, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcileri ve bazı kişiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı ifade edildi.

Ne olmuştu?

Dün arazide hayvan otlatırken tuzaklanan el yapımı patlayıcıya basarak hayatını kaybeden iki kardeş için Tunceli Valiliği, şu açıklamayı yapmıştı:

Ovacık-Bilgeç Köyü Çakılyayla Mezrasında Bölücü Terör Örgütü mensuplarınca araziye önceden yerleştirildiği değerlendirilen  patlayıcıya basan çocuklarımızdan 8 yaşındaki erkek çocuğumuz Ayaz Güloğlu olay yerinde vefat etmiş;4 yaşındaki kız çocuğumuz Nupelda Güloğlu ise ağır yaralanmıştır. Ağır yaralı Kız Evladımız Jandarmamıza ait  helikopter ile olay yerinden alınarak Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş,burada yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef kurtarılamayarak vefat etmiştir.

Tunceli Barosu: Mayınlar temizlenmeli

İki çocuğun ölümü sonrası yazılı açıklama yapan Tunceli Barosu da mayınlar için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini işaret ederek şunları ifade etmişti:

Valiliğinin resmi açıklamasında ölümlere El Yapımı Patlayıcı’nın (EYP) sebebiyet verdiği belirtilmiştir. Ölümlere sebebiyet veren patlayıcının türü adlî soruşturma neticesinde açıklığa kavuşturulacaktır; bizler de Baro olarak bunun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz. Ülkemizin Birleşmiş Milletlere (BM) 2004 yılında sunduğu raporlara göre Tunceli’de 10.557 kara mayını/anti-personel mayını bulunmaktadır. Bir belirlemede bulunalım: Türkiye’de sınır illeri hariç en fazla mayının bulunduğu il Tunceli’dir. Ülkemizin de taraf olduğu anti-personel mayınlarının imhasına dair Ottowa Sözleşmesi hükümleri yerine getirilerek bu anti-personel mayınları imha edilmeli ve gerek sözleşmeden ve gerekse hukukumuzdan kaynaklı gerekli tedbirler alınmalıdır. İlimizde son dönemlerde Yaylacılık, Hayvancılık, Arıcılık faaliyetlerinin arttığı nazara alındığında can ve mal güvenliğinin tesisi bakımından bölgede Yaşam Hakkı’nın ihlaline sebebiyet verebilecek Mayınlar ve ‘Serbest patlayıcılar’ (Havan Topu, El Bombası ve sair) ivedilikle temizlenmelidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU