Bakan Nebati, mayıs ayı enflasyon rakamlarını yorumladı: Düşüş eğilimine girmiştir

Nebati, bugün açıklanan rakamların, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyduğunu belirtti

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Nebati, bugün açıklanan rakalamların, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Nisan ayında yüzde 7,25 olarak gerçekleşen TÜFE aylık artış oranı Mayıs ayında yüzde 2,98 gerçekleşerek enflasyon düşüş eğilimine girmiştir" dedi.

Nebati paylaşımlarına şu şekilde devam etti:

Küresel salgın ve savaş ortamının tetiklediği gıda ve enerji başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar ve tedarik zincirlerinde oluşan bazı aksaklıklar, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz enflasyon artışlarında da temel bir rol oynuyor.

Uyguladığımız politikalar, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar, vergi indirimleri ve sübvansiyonlar vasıtasıyla vatandaşımızın fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmesini ve enflasyondaki gevşemenin artarak devamını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

Önümüzdeki süreçte, olumlu seyreden iklim koşullarının da etkisiyle, tarımsal üretimimizde gerçekleşmesini beklediğimiz artışın enflasyondaki gevşemeyi olumlu yönde destekleyeceğini öngörüyoruz.

Ayrıca, atacağımız ek adımlarla bir yandan insanlarımızın günlük hayatlarını etkileyen fiyat artışlarının önüne set çekerken diğer yandan da gelirleri artırarak gelir seviyesindeki düşüşün hızla önüne geçmeye devam edeceğiz.

Nebati, enflasyonla mücadelenin önümüzdeki dönemde birinci öncelik olmaya devam edeceğini de belirterek, "Vatandaşlarımızın enflasyon baskısı altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mayıs ayı enflasyon rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin olarak enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,98 artarken, yıllık enflasyon yüzde 73,50 seviyesinde gerçekleşti.

Bağımsız ekonomistlerden oluşan ENAG, mayıs ayı enflasyonunu aylık 5,46, yıllık yüzde 160,76 olarak açıkladı.

Nisan ayında yıllık enflasyon TL'deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 69.97'ye yükselmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU