Tuzaklanan mayına basıp yaşamını yitiren 8 yaşındaki Ayaz ve 4 yaşındaki Nupelda için tepkiler sürüyor

Ayaz Güloğlu ve kız kardeşi Nupelda Güloğlu Tunceli'nin Ovacık ilçesinde hayvan otlatırken araziye tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmişti

Fotoğraf: Twitter

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Ayaz Güloğlu (8) ve kız kardeşi Nupelda Güloğlu (4), hayvan otlatırken araziye tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Valilik olayla ilgili "Ovacık-Bilgeç Köyü Çakılyayla Mezrasında Bölücü Terör Örgütü mensuplarınca araziye önceden yerleştirildiği değerlendirilen  patlayıcıya basan çocuklarımızdan 8 yaşındaki erkek çocuğumuz Ayaz Güloğlu olay yerinde vefat etmiş;4 yaşındaki kız çocuğumuz Nupelda Güloğlu ise ağır yaralanmıştır. Ağır yaralı Kız Evladımız Jandarmamıza ait  helikopter ile olay yerinden alınarak Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş,burada yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef kurtarılamayarak vefat etmiştir" açıklaması yapmıştı.

 

tunceli valiliği.JPG
Görsel: Tunceli Valiliği

 

Ayaz Güloğlu ve kardeşi Nupelda Güloğlu'nun ölümüne sosyal medyadan da çok sayıda kesimden tepki geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başta Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu olmak üzere, birçok siyasetçi de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımda hayatını yitiren çocuklar için mesaj yayımladı.

Maçoğlu, kişisel Twitter mesajında, "Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Bilgeç Köyü kırsalında meydana gelen patlamada 8 yaşındaki Ayaz ile 4 yaşındaki Nupelda Güloğlu adlı çocuklarımız yaşamını yitirmiştir. Ailesi başta olmak üzere tüm Dersim halkının başı sağolsun..." dedi.

 

 

Eski CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün "Dersim (Tunceli) Ovacık Bilgeç Köyü'nde çocuklar bir cisim bulmuş.. Oynamaya başlamış. Cisim patlamış, 1 çocuk ölmüş. Başka çocuklar yaralı. Savaş korkunç.. Ve mayınlar asker, sivil, büyük küçük ayırdetmez.. Lanet olsun savaşa, teröre, çatışmaya.. Ve mayınları temizlemeyenlere" diye yazdı.

 

 

AK Parti Tunceli İl Başkanı Fatih Tek, Tunceli'nin Ovacık ilçesi kırsalında patlayıcıya basan 2 çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin, "Bilsinler ki iki çocuğumuz Munzur Babanın bağrında gözlerini yumdular ama pes etmediler. O mayını yerleştiren terör örgütü PKK'nın da bu teröristleri destekleyenlerin de sonu gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de olayın ardından Twitter üzerinden yayımladıkları mesajda üzüntülerini ifade etti.

 

 

 

HDP Genel Merkezi'nin Twitter hesabından ise parti Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın açıklamasına yer verildi, Buldan "Dersim Ovacık’ta dün yaşanan patlamada iki canımızı, 8 yaşındaki Ayaz ve 4 yaşındaki Nupelda’yı kaybettik. Acımız ve üzüntümüz çok büyük. Kederli ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Ailemizin acısını yürekten paylaşıyorum" mesajını paylaştı.

 

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "Tunceli Ovacık'ta aşağılık terör örgütü pkk'nın tuzakladığı bombanın patlaması sonucu daha küçücük yaşta hayatlarını kaybeden evlatlarımız, Nupelda ve Ayaz Güloğlu kardeşlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

 

 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Twitter mesajında "Küçücük canlara kıyan terörü lanetliyorum" dedi.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da "Tunceli Ovacık’ta, PKK’lı teröristlerin araziye tuzakladığı bombanın patlaması sonucu Ayaz ile Nupelda yaşamlarını yitirdi" dedi, saldırının ardındakileri kınadı.

 

 

Sanatçı Ferhat Tunç da Ayaz ve Nupelda'nın ölümüne tepki gösterdi, Tunç Twitter'dan yaptığı paylaşımda hiçbir tartışmanın iki kardeşi geri getirmeyeceğini yazdı.

 

 

Oyuncu Berna Laçin de ölümlerin ardından sosyal medyada tepki gösterenler arasındaydı. 

 

 

İki çocuğun ölümüyle ilgili İnsan Hakları Derneği de resmi Twitter hesabından bir açıklama paylaştı, olayla ilgili inceleme yapıldığını belirtti.

 

"Mayınlı alanlar üzerinde 10 milyon kişi yaşıyor"

Karamayınlarının Yasaklanması Uluslararası Kampanyası – Misket Bombaları Koalisyonu’nun (ICBL-CMC) araştırma birimi olan Karamayınları İzleme Örgütü MONITOR'ün 2018 raporuna göre Temmuz 2018 itibariyle, Türkiye’de 164 milyon metrekarelik alanda mayın bulunuyor.

Türkiye'de 3 binden fazla teyit edilmiş mayınlı arazi varken, 701 adet bölgede de mayın olduğu şüphesi var.

Mayınlı alanların üzerinde ise yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı öngörülüyor.

MONITOR'ün raporuna göre toplam 3 bin 520 arazide 1 milyondan fazla mayın bulunuyor.

İmha edilen mayın sayısı 6 arazide toplam 25 bin civarında.

Türkiye’de mayın olduğu bilinen iller Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Tunceli, Bingöl, Gaziantep ve Hatay.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU