Amber Heard - Johnny Depp davasının ardından ünlü oyuncuların kariyerine ne olacak?

Geçmişte Depp’le birlikte çalışmış ama kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Hollywood yapımcısı, "Bir tür normale dönüş süreci başlayabilir" dedi

Dava süresince Johnny Depp ve Amber Heard'ün her ikisi de istismar kurbanı olduğunu iddia etmişti (AFP)

Johnny Depp'in eski eşi Amber Heard'e açtığı iftira davası, dün Depp lehine sonuçlandı ve aktris 15 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Heard'ün 2018'de The Washington Post'ta yazdığı ve ev içi şiddete maruz kaldığını savunduğu makale üzerine açılan sansasyonel dava böylelikle sona ererken, iki ünlü oyuncunun bundan sonraki hayatları ve kariyerleri de tartışma konusu oldu.

Zira davanın sonuçlanmasının ardından Depp, jürinin "ona hayatını geri verdiğini" söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heard'ün şiddet iddiaları nedeniyle aktörün Karayip Korsanları serisinin 6. filminde rol alamadığı ve bu yüzden 22,5 milyon dolar kaybettiği ifade edilmişti. Aktrisin ödemesine karar verilen tazminatta bu durumun da etkili olduğu tahmin ediliyor.

Diğer yandan Heard'ün de eski eşi nedeniyle yüklü miktarda kayba uğradığı belirtiliyor. Bu nedenle jüri, Depp'in de Heard'e 2 milyon dolar tazminat ödemesi kararını aldı. Depp için çalışan bir kişinin Heard hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle aktrisin de zarara uğradığına hükmedildi.

Depp kariyerini toparlayabilecek mi?

Geçmişte Depp'le birlikte çalışmış ama kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Hollywood yapımcısı, "Bir tür normale dönüş süreci başlayabilir" dedi.

Öte yandan, söz konusu yapımcıya göre, Depp'in eski parlak günlerine dönmesi pek mümkün değil:

Büyük stüdyo işleri alacağını sanmıyorum.

Dava süresince Heard'ün hukuk ekibi, Depp'in içki ve uyuşturucu kullanımı da dahil olmak üzere "profesyonel olmayan davranışları" nedeniyle zaten kariyerini zedelediğini söyleyen tanıklara başvurmuştu.

AFP'ye konuşan yapımcı "İçki içiyor ve uyuşturucu kullanıyorsa, yapımcılar artık parlayan bir yıldız olmayan biri için bir tekne dolusu parayı kaybetmeyi göze alamaz" ifadelerini kullandı:

'Böyle bir adamı milyar dolarlık serilere sokmak çok riskli' derler.

Kevin Spacey ve Mel Gibson örneği

Öte yandan, Mel Gibson ve Kevin Spacey örnekleri, aktörlerin şiddet iddialarına rağmen daha küçük ölçekli filmlerde rol almaya devam etmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

2010'da Gibson'ın eski sevgilisi Oksana Grigorieva'ya şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştı. Rus müzisyen Grigorieva, ünlü oyuncunun kendisine zaman zaman şiddet uyguladığını ve bir keresinde yumruk atarak dişlerini kırdığını iddia etmişti.

ABD'li aktör Spacey de 18 yaşında bir gence cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla 2019'da yargılanmıştı. Ancak davacının kayıp bir cep telefonuyla ilgili tanıklık yapmayı reddetmesi üzerine dava düşürülmüştü.

Depp'in kariyerinin önemli bir kısmında nispeten daha düşük bütçeli, sıradışı filmleri tercih ettiği düşünüldüğünde aktörün bu tür yapımlarda yer almayı sürdüreceği de öngörülüyor.
 

 

Ayrıca dava süresince Depp'in hayranların gördüğü destek, yakın zamanda çıkacak olası bir filminin bu kitleden izleyicileri çekebileceğini düşündürüyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi profesörü Karen North, "Bu noktada onunla çalışmaya istekli olacak stüdyolar olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Gişede neredeyse her zaman çok iyiydi" diyen North, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şimdi dava nedeniyle her zamankinden daha fazla kamuoyunun gözü önünde.

Depp, karardan önceki günleri gitarist Jeff Beck'le Birleşik Krallık'ta rock konserleri düzenleyerek geçirmişti. Bu da aktörün sanat kariyerinden vazgeçmeyeceği izlenimi uyandırmıştı.

Heard'ün kariyeri ne olacak?

Öte yandan Depp, aynı konuyla ilgili The Sun gazetesine açtığı iftira davasını kaybetmişti.

Britanyalı tabloid gazete, bir haberinde Heard'ün iddialarına dayanarak aktörü "karısını döven kişi" diye nitelemişti. Bunun üzerine Depp gazeteye  dava açmıştı ve 2020'de bu davayı kaybetmişti.

Bu davanın sonucu Heard'ün kariyeri için olumluydu. Ancak kendisine açılan iftira davasını kaybetmesi yıldızın kariyerinin nasıl etkileneceğini yeniden tartışma konusu haline getirdi.

Örneğin Depp hayranları, aktrisin 2023'te yayımlanması beklenen Aquaman 2'den kovulması için imza toplamaya başladı.

Yazılarını The Guardian'da yayımlayan film eleştirmeni Andrew Pulver, Heard'ün kariyerindeki konumunun Depp'ten farklı olduğunu ifade etti.

Pulver, aktrisin 2006 yapımı Vahşet Partisi (All the Boys Love Mandy Lane) gibi daha küçük filmlerde başrol oynadığını ve bunun dışında genellikle yan rollerde göründüğünü aktardı.

Aktris 2018'de Martin Amis'in kitabından sinemaya uyarlanan London Fields'ta da başrol oynamıştı. Ancak ondan izinsiz çekilen bazı seks sahneleri nedeniyle filmin yapımcısını dava etmeye karar vermişti. Daha sonra Heard, yapım ekibiyle anlaşmaya varmıştı.

Diğer yandan bazı yorumcular, Heard'ün aile içi istismar mağdurlarına yönelik uzun süredir devam eden savunmasının gelecekteki faaliyetlerinin de anahtarı olabileceğini düşünüyor.

Heard'ün tıpkı aktris Rose McGowan gibi, faaliyetlerine bir aktivist olarak devam edebileceği ve çabalarını bu alanda yoğunlaştırmak isteyebileceği tahmin ediliyor.

İftira davasının sonuçlanmasının ardından Twitter hesabından açıklama yayımlayan Heard, şu ifadeleri kullanmıştı:

Bugün hissettiğim hayal kırıklığı kelimelerin de ötesinde. Sunduğum kanıt dağının eski kocamın orantısız gücüne, etkisine ve egemenliğine karşı koymak için yeterli görülmemesine üzüldüm.

 

Independent Türkçe, The Guardian, AFP

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU