Libya ordusu, Trablus için yeni bir savaşın yaklaştığını duyurdu

Libya Ulusal Ordusu Genel Komutanlığı, başkent Trablus halkına dikkatli olma ve çatışma alanlarından uzak durma çağrısı yaptı

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu unsurları / Fotoğraf: Reuters

Libya Ulusal Ordusu'na (LUO) yakın resmi kaynaklar, Independent Arabiya’ya yaptıkları açıklamada Trablus dışında hazırlıklarını tamamlayan ordu birliklerinin, “başkent içerisindeki ileri bölgelere nüfuz etme operasyonları için başlama saatini beklediğini” aktardı.

Aynı şekilde orduya bağlı hava kuvvetleri de 14 Temmuz’da sabah erken saatlerde Trablus’un batısındaki Geryan şehrinde UMH mevziilerine saldırı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Independent Arabia’dan Muhammed el-Arabi’nin haberine göre kaynaklar, Genel Komutanlık tarafından Trablus’un güneyindeki bölgelere takviye yapılması ve piyade ve hava destek birimlerinden oluşan operasyonel bir komuta odası kurulması emri verildiğini vurguladı.

"Hükümet savaşçılarının moralleri çöküş içinde"

Kaynaklar, “Gelecek hafta başkent içerisinde kayda değer ilerlemelere tanık olacaksınız” bilgisini verirken LUO’ya bağlı Manevi Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub da savaş cephesinde ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Mahcub, 14 Temmuz’da yaptığı açıklamada ordu unsurlarının Trablus’u tamamen özgürleştirecekleri anı beklediğini ve hükümet savaşçılarının da morallerinin sürekli olarak “çöküş içerisinde” olduğunu vurguladı.

Kaynaklar, ordu birliklerinin Mareşal Halife Hafter’in ikinci operasyon dalgasını başlatma emrini beklerken Trablus çevresindeki çeşitli bölgelere konuşlandığına dikkat çekti.

Savaş alanını genişletme

LUO Genel Komutanlığına bağlı savaş medyası bölümü iki hafta önce, Trablus’un kurtuluş sürecinin “ikinci dalgası” olarak nitelendirilen askeri operasyonun başladığını duyurdu.

Libyalı askeri uzman Abdullah el-Darbak, yaşanacak süreci “kapsamlı” olarak nitelediği açıklamasında “Ordu, savaş alanını genişletmeye ve yeni cepheler açmaya hazırlanıyor. Böylece hükümet milisleri, özellikle de Geryan’da Trablus’un dışındaki pozisyonlarını koruyamayacak” dedi.

Darbak, Independent Arabiya’ya yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

Ordu komutanları, geçmişte hata yapmış olabilir. Ancak doğudaki Sirte ve batıdaki Trablus’a komşu Zaviye şehri gibi Trablus dışındaki bölgeleri hedef alarak yeni planlar temelinde hatalarından ders çıkardılar.


Darbak’a göre hükümet güçler, birden fazla alanda mücadele edemez. Bu da gücün dağıldığı anlamına geliyor.

Sokak savaşları

Ordu, başkentin komşusu Tarhuna şehrinde güçlü bir varlığa sahip ve Selahaddin, el-Hadba ve el-Farnac mahallelerini kontrol etme yolunda hızla ilerliyor.

Askeri birlikler, el-Halatat bölgesindeki önemli mevziileri ve başkentin merkezindeki havalimanı yolunu kontrol ediyor.

Buna rağmen Abdullah el-Darbak, savaş ekseninin tanık olduğu sakinlik döneminin hükümet güçlerinin saflarına girmek ve yurt dışından askeri destek sağlamak için büyük bir fırsat olduğunu aktardı. Askeri uzman Darbak ayrıca “Hükümet milislerinin Mısrata’da ve Trablus’ta halen mevzileri var” dedi.

Genel Komutanlığa yakın kaynakların aktardığına göre, ordu kuvvetlerini güçlendirmek için yaklaşık 15 bin askerden oluşan yeni takviye yapmasına rağmen Darbak, hükümet güçlerinin “ülkenin batısındaki en büyük nüfusa sahip bloğun üstünlüğüne” dikkat çekti.

Askeri uzman bu durumun, savaşı uzatabilecek ya da orduyu sokak savaşına sokabilecek insan faktörünün belirgin bir örneği olduğunu ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/41071

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU