Abdullah Gül'ün 15 Temmuz'daki konuşmasını yaparken çekilen video yayınlandı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kışlasından çıkan askerlere "Genelkurmay Başkanı'nın talimatı yoktur" demiş, halka demokrasiye sahip çıkılması çağrısı yapmıştı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Osman Cangal, Gül'ün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında bir televizyon kanalına bağlanarak yaptığı konuşmanın videosunu yayınladı.

Gül'ün bağlantı yaptığı sırada bir başka kamera tarafından çekilen konuşmada, 11. Cumhurbaşkanı halka "Bugün demokrasiye sahip çıkma günüdür" diyor.

"Gece baskınıyla rejim, yönetim değiştirmesi mümkün değildir"

Televizyon kanalındaki bağlantıda "Her şeyden önce Türkiye bir Latin Amerika ülkesi değildir. Türkiye bir Afrika ülkesi değildir." diyerek sözlerine başlayan Gül, şunları söylüyor:

Türkiye'de bu şekilde bir grubun gece baskınıyla yönetim değiştirmesi, rejim değiştirmesi mümkün değildir. Asla mümkün değildir. Dolayısıyla bugün vatandaşlarımın fikri, zikri, inancı, partisi ne olursa olsun bütün bunları bir yana bırakıp demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkma günüdür, bu bir sınav günüdür.

"Genelkurmay Başkanı'nın talimatı yoktur"

Darbe girişimi sırasında kışlalardan çıkan askerlere de seslenen Gül, liseden arkadaşı olan dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın darbe girişimiyle ilgili bir talimatı olmadığını kaydederek, şu ifadeleri kullanıyor:

 Ayrıca bugün sokağa çıkan bir kısım askere de şunu söylemek isterim; 'Onların 7 sene Cumhurbaşkanı olarak, başkomutanlığını yapmış bir kişi olarak emir komuta zinciri altında bir talimat yoktur. Genelkurmay Başkanı'nın bir talimatı yoktur. Ordu komutanlarının yoktur, böyle bir durumda kim talimat veriyorsa bunları kesinlikle dinlemeyin ve bir an önce bu hatadan, bu yanlıştan dönün. TSK'nın başına karşı yapılan bu rencide edici ve bu kabul edilmez olay asla unutulmaz. Onun için tekrar söylüyorum; yanlış içerisinde olanlar yanlışlarından dönsünler, kışlalarına dönsünler, halkla karşı karşıya gelmesinler.

Halka 'demokrasiye sahip çıkma' çağrısı

"Acılar yaşanmasın" uyarısını yapan Gül,  "Türkiye bir kaos içerisine girmesin. Halkımıza da hatırlatıyorum ki bugün demokrasiye sahip çıkma günüdür'' diyerek sözlerini bitiriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU