SpaceX'in taşıdığı astronotlar uzayda yapay göz üretecek

Deneyler NASA finansmanıyla yapılacak

Retinayla ilgili göz hastalıkları için umut ışığı olabilecek teknoloji, yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geliştirilecek (Scott Kelly / NASA)

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Elon Musk'ın SpaceX firmasıyla ortaklaşa başlattığı Crew-4 görevinde yer alan astronotlar uzayda yapay insan gözü tasarlayacak.

Görev kapsamında ABD'li astronotlar Kjell Lindgren, Bob Hines ve Jessica Watkins'le birlikte İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ulaşmıştı.

SpaceX'in rolüyse astronotları kendi uzay aracıyla istasyona teslim etmekti. Astronotları taşıyan Dragon Freedom kapsülü geçen ay hedefe ulaşmış ve UUİ'ye kenetlenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni mürettebat uzayda bitki yetiştirmeyle ilgili devam eden araştırmalar da dahil olmak üzere bir dizi bilimsel deney yapacak.

Planlanan deneyler arasında yapay retina tasarımı da yer alıyor.

Gözün en iç kısmına retina adı veriliyor. Bu kısım, ışığı beynin işleyebileceği sinyallere dönüştürmekten sorumlu.

Yapay retina, bakteriorhodopsin adı verilen ve ışıkla etkinleşen bir protein aracılığıyla geliştirilecek.

Uzmanlara göre bakteriorhodopsin, gözdeki ışık algılayan hücrelerin yerine geçebiliyor. Bu da hasarlı hücrelerin işlevini üstlenebileceği anlamına geliyor.

Bakteriorhodopsin, insan gözündeki pigmentlere benziyor ve daha da önemlisi, sinyalleri işlemek için herhangi bir elektronik donanım gerektirmiyor.

Ayrıca söz konusu protein, retinadaki sorunlardan mustarip hastaların gözlerindeki nöral hücrelerle birlikte çalışabiliyor.

Geliştirme süreci ince film tabakalarının katman katman dizilmesini içeriyor.

Uzaydaki mikro yerçekimli ortam, üretim sürecinde kullanılan parçacıkların bir araya toplanmasını önleyerek filmlerin stabil ve kaliteli kalmasını sağlayabilir.

NASA bu çalışma için protein bazlı yapay retinalar geliştiren, ABD merkezli biyoteknoloji firması LambdaVision'la ortaklık kurdu.

Firmanın araştırmacıları, katmanlama işleminin mikro yerçekiminde daha iyi işleyip işlemediğini belirlemek için daha önce istasyonda deneyler yapmıştı.

Astronotların yürüteceği yeni çalışmalar da söz konusu deneyler üzerine inşa edilecek.

 

Independent Türkçe, WCCF Tech, Phys.org, Euronews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU