Uzmanlar uyarıyor: Depp-Heard davasının televizyonda yayımlanması mağdurlara zarar veriyor

Davanın hakimi Penney Azcarate, "Televizyon yayınına izin vermemek için hiçbir neden göremiyorum" demişti

Depp-Heard davasında ifadeler tamamlandı, jürinin karar vermesi bekleniyor (AP)

Hollywood yıldızı Johnny Depp'in, eski eşi Amber Heard'e açtığı iftira davasındaki tüm gelişmeler haftalardır dünyadaki pek çok kişi tarafından anbean takip ediliyor. 

ABD'nin Virginia eyaletinin Fairfax kentinde 11 Nisan'da görülmeye başlayan davada söz alan tüm tanıkların ifadeleri eş zamanlı olarak ekranlara yansıdı.

Davanın hakimi Penney Azcarate, duruşmaların başlamasından önce basının da gelişmeleri takip edebilmesi için mahkeme salonuna kameraların yerleştirilebileceğine hükmetmişti. 

"Kararın bu davanın çok ötesinde sonuçları var"

Tüm gelişmeleri canlı olarak yayımlayan Law & Crime kanalına göre davayı takip edenlerin sayısı zamanla arttı. Johnny Depp bu hafta tanık kürsüsüne çıktığında davayı bir milyon 200 bin kişi canlı yayında takip ediyordu. Depp'in nisandaki ilk tanıklığını izleyenlerin sayısıysa bu miktarın sadece yarısı kadardı. 

Canlı yayınların yanı sıra ifadelerden alınan kısa videolar da sosyal medyada epey yayıldı. 

Davayı takip eden hukuk uzmanları Azcarate'nin kararının aile içi şiddet mağdurları üzerinde korkutucu bir etki yaratacağını düşünüyor. 

Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Profesör Michele Dauber şunları dile getiriyor:

Bu davanın televizyonda yayımlanmasına izin vermek yakın tarihte eş şiddeti ve cinsel şiddet bağlamında düşünebildiğim en kötü karar. Kararın bu davanın çok ötesinde sonuçları var.

"Bu dava başkalarını adalet aramaktan caydıracak"

Cinsel saldırı mağdurlarının avukatlığını yapan Michelle Simpson Tuegel ise müvekkillerinin çoğu zaman gerçek isimlerinin mahkeme belgelerinde bile kullanılmasını istemediğini ve şimdi kamuoyuna çıkmak zorunda kalabileceklerine yönelik endişe duyduklarını söylüyor. 

Tuegel, "Sadece televizyonda yayımlanan birini değil, aynı zamanda nefret dolu biçimde parçalara ayrılan birini görüyorlar" ifadelerini kullanıyor. Avukat, bu davanın başkalarını adaleti aramaktan ve yaşadıkları hakkında konuşmaktan caydıracağını öne sürerek üzgün olduğunu belirtiyor.

"Bu karar Virginia'da çok istisnai"

Virginia'da daha önceki davalarda yer alan avukatlara göre mahkemelerde kameralara nadiren izin veriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2015'te üç cinayetten hüküm giyen Charles Severance'ın avukatlığını yapan Joe King, o davada sadece fotoğraf makinelerine izin verildiğini ve medyanın taleplerinin reddedildiğini dile getirdi. 

King, "Bu karar Virginia'da çok istisnai. Buna hep itiraz ettik. Büyük bir davada çok fazla şey yaşanıyor. Avukatların dikkat dağıtan şeylere ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum" dedi. 

Cinsel şiddet üzerine çalışmalar yapan sosyolog Nicole Bedera ise basın ve sosyal medya ilgisinin böyle durumlarda bir başka istismar türü yarattığını vurguluyor. Bedera, bu ilginin mağdurları konuşmak yerine susmaya iteceğinden endişe duyduğunu dile getiriyor. 

İzleyiciler, Amber Heard'ün cinsel tacize maruz kaldığı ve ölüm tehditleri aldığı yönündeki iddialarını gözyaşları içinde anlattığı sırada her şeyi an an izledi. Heard perşembe günü verdiği son ifadesinde o anları kamera önünde yeniden yaşamanın "aşağılayıcı" olduğunu söyledi. 

Depp ise hakkındaki tüm iddiaları reddetti ve Heard'ün, kariyerini detaylı bir planla mahvettiğini öne sürdü. Aktör ilişkide istismara asıl kendisinin uğradığını iddia etti. 

 

 

Hakim Azcarate: Televizyon yayınına izin vermemek için hiçbir neden göremiyorum

Virginia yasalarına göre mahkemede kameralara izin verip vermemek neredeyse tamamen hakime bağlı. Ancak cinsel saldırı kurbanlarının ve onların ailelerinin ifade verdiği durumlarda kameralar yasaklanabilir. 

Amber Heard'ün avukatı Elaine Bredehoft,  25 Şubat'ta mahkeme henüz başlamadan önce yargıç, jüri ve avukatlar arasında yapılan ön duruşmada müvekkilinin cinsel saldırı mağduru olduğunu ve bu nedenle kameralara izin verilmemesi gerektiğini savunmuştu. Azcarate bu itirazı kabul etmemiş ve kuralın münferit kişilerin birbirlerini dava ettiği özel hukuk davaları için geçerli olmadığını söylemişti. 

Heard'ün avukat ekibi kameraları mahkemeden çıkarmak için uğraşsa da başarısız olmuştu. 25 Şubat'taki ön duruşmada Heard'ün avukatı Bredehoft, Amber Heard'e karşı hareket eden sosyal medya ağlarının ve basının ilgisinin davanın üstünde olduğunu söylemişti. 

Bredehoft görüntülerin bağlamından koparılarak kullanılacağını ve tekrar tekrar oynatılacağını dile getirmişti. 

Depp'in avukatı Ben Chew ise kameraları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmişti. Chew, Heard'ün Depp hakkında medyada çoktan kötü bir algı oluşturduğunu ve herhangi bir şeyin gizlenmesine izin verilmemesi gerektiğini söylemişti. Avukat, "Depp şeffaflığa inanıyor" demişti. 

Azcarate ise konuyu değerlendirirken medyadan çok sayıda talep aldığını ve duruşmaları gözlemciler için açık tutma sorumluluğunun olduğunu belirtmişti. Yargıç kameralara izin verilmediği takdirde muhabirlerin adliyeye gelip tehlikeli durumlar yaratabileceğinden endişe etmiş ve "Bunu yapmamak için iyi bir neden göremiyorum" demişti. 

 

Independent Türkçe, Variety, PBS

DAHA FAZLA HABER OKU