A Milli Takım'da değişmeyen tartışma: X varsa Y neden yok?

A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, UEFA Uluslar Ligi aday kadrosu nedeniyle gelen tepkilere yanıt verse de eleştirilmeye devam ediyor. Spor yorumcusu Haldun Domaç, milli takıma oyuncu seçimindeki tartışmaları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Stefan Kuntz'un milli takım oyuncu tercihleri kamuoyunda tartışılıyor / Fotoğraf: AA

A Milli Futbol Takımı'nın UEFA Uluslar C Ligi'nde 4-11 Haziran'da oynayacağı maçların aday kadrosunun açıklanmasının ardından başlayan tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

Teknik Direktör Stefan Kuntz ve kurmayları, 23 Mayıs'ta 27 kişilik aday kadroyu açıklamış, Doğan Alemdar, Cenk Özkaçar, Eren Elmalı, Ferdi Kadıoğlu ve Tiago Çukur, ilk kez A Milli Takım aday kadrosuna çağrılmıştı.

Davet edilen oyuncular arasında geride kalan sezonda takımlarında başarılı performans sergileyen ancak milli takıma çağrılmayan birçok oyuncunun olması, tartışmanın fitili ateşledi.

İlk tepki, Fatih Karagümrük Kulübü'nün Emre Mor'un aday kadroya davet edilmemesinin eleştirisiyle geldi.

İstanbul ekibinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Ne yazık ki Stefan Kuntz, futboldaki haksızlık oyununun bir parçası olmuştur. Emre Mor'u milli takıma almayan anlayış bu milletin temsilcisi olamaz. Olsa olsa çeşitli odakların temsilcisidir.

 

 

"Niye Sivas’tan bir kişi gitmedi milli takıma?"

Kamuoyu Karagümrük Kulübü'nün açıklamasını tartışırken, Ziraat Türkiye Kupası'nı şampiyonlukla taçlandıran Sivasspor'un teknik direktörü Rıza Çalımbay'ın açıklamaları, Kuntz'a olan tepkileri artırdı.

Düzenlenen basın toplantısında üzgün olduğunu dile getiren Çalımbay, şu sözlerle Stefan Kuntz'u eleştirdi:

En çok üzüldüğüm şeylerden bir tanesi hak edenler hak ettiği yere gelmiyor. Biz 2 senedir Avrupa'ya gidiyoruz. Bu sene de her şeyi yaptık, kupayı kazandık. Bu takımın içinde bir kişi milli takıma gitmez mi? Uğur Çiftçi 50 maç oynuyor. Orada Kuntz var eski arkadaşım. Niye Sivas'tan bir kişi gitmedi milli takıma?

Karagümrük Kulübü ve Rıza Çalımbay'ın yanı sıra kamuoyunda da birtakım eleştiriler mevcut. 

Süper Lig'de ikinci yarıya damga vuran ve oynadığı son 14 lig maçında 11 galibiyet, 3 beraberlik elde eden Fenerbahçe'nin yıldızları İrfan Can Kahveci ve Mert Hakan Yandaş'ın da milli takımda olması gerektiği görüşü hakim.

 

Stefan Kuntz-AA.jpg
Stefan Kuntz / Fotoğraf: AA

 

Kuntz: Bir sorunuz varsa doğrudan bize gelin, bu konu münakaşaya dönüşmemeli

Türkiye Milli Takımı Teknik Direktörü Stefan Kuntz, yapılan tüm bu eleştirilere basın toplantısında yanıt verdi.

Sorusu olan herkese her zaman kapısının açık olduğunu dile getiren Kuntz, şunları kaydetti:

Karşılıklı saygıyı yitirmeden iletişim kurmamız gerekiyor. Burada ithamlar ve ifade ediliş biçimi beni mutlu etmedi. Bizim antrenör ekibimizin içerisinde iki tane üst düzey takımları çalıştırmış ve sertifikalı antrenörlerimiz var. Seviyeleri benimle aynı. Orkun, Konferans Ligi'nde finalde oynadı, orta sahada Hakan, Dorukhan, Salih Özcan da var. O mevkide oldukça fazla oyuncumuz oldu. Kanatta da aynı şekilde. Burada istatistiklere girebiliriz ama açık konuşmak gerekirse bu tartışmayı Emre Mor üzerinden yürütmek istemem. Kendisiyle iletişim halindeyim ve milli takım kapısını açık tutmak istiyorum. İrfan Can için de aynı durum geçerli. Genç oyuncular üzerinden bu soruya yanıt vermeyeceğim. Bir sorunuz varsa lütfen doğrudan bize gelin. Bu konu münakaşaya dönüşmemeli.

Milli takımla ilgili oyuncu tercihleri nedeniyle eleştirilen Stefan Kuntz, bu konuda ne ilk oldu ne de son isim olacak.

 

Haldun Domaç-Twitter.jpg
Haldun Domaç / Fotoğraf: Twitter

 

"Milli takıma oyuncu seçiyorsanız bu tür tartışmaların olması gayet doğal"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, milli takıma oyuncu seçimindeki tartışmaları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Domaç, "Milli takım teknik direktörlerinin seçimlerinin kamuoyunda dalgalanması ya da tartışılması gayet doğal" dedi. 

Milli takımın sadece belli bir kesimin değil bütün ülkenin takımı olduğunu dile getiren Domaç, "Eğer siz Galatasaray'a, Fenerbahçe'ye, Beşiktaş'a, Trabzonspor'a oyuncu alıyor olsanız o zaman sadece o camialar bunu tartışırlar. Ama ülke milli takımına oyuncu seçiyorsanız bu tür tartışmaların olmasının gayet doğal olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. 

 

Şenol Güneş - AA.jpg
Milli takımın eski teknik direktörü Şenol Güneş de tercihleri nedeniyle eleştirilerin odağındaydı / Fotoğraf: AA

 

"Bu tartışmalar her dönem vardı, olmamasını beklemek iyimserlik olur" 

Bu tartışmaların Şenol Güneş, Mircea Lucescu, Fatih Terim gibi teknik adamlarında döneminde de yaşandığını hatırlatan Domaç, şu değerlendirmeyi yaptı:

Her dönem olur. Bunun olmamasını beklemek çok fazla iyimserlik olur. Önemli olan şu: 'Burada bir kriter koydum, performans kriteri' dediğiniz andan itibaren sonrasında da eğer söz gelimi Türkiye Kupası kazanmış bir takımdan hiç oyuncu almıyorsanız, demek ki orada bir performans görmüyorsunuz. Ya da sezonun son 13 maçında en iyi performansı gösteren takım olan Fenerbahçe'den oyuncu almadığınızda buralara katkı veren oyuncuların performanslarını tartışılır hale getiriyorsunuz demektir. Ki Kuntz'un bu noktada 'Performans odaklı oyuncu çağırıyorum' demesinin karşılığı bu olmuyor. Siz eğer 'Performans odaklı oyuncu çağırıyorum' deyip de Mert Hakan'ı, İrfan Can'ı çağırmıyorsanız o zaman performans odaklı değil başka bir şeye odaklı bakıyorsunuz demektir.

 

Mert Hakan Yandaş.jpg
Kuntz, kadroya davet etmese de Mert Hakan Yandaş'a kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Milli takım teknik direktörünün açıklamalarının altı dolu olmalı"

Milli takım teknik direktörünün açıklamalarının altının dolu olması gerektiğini söyleyen Domaç, "Siz ülke milli takımını yönetiyorsunuz. Ve bu ülke milli takımında söylediğiniz cümle 'Mert Hakan'a kapım her zaman açık'. Mert Hakan'ın ne yapması lazım bundan sonra? Kapınız açık, tamam anladık da daha ne yapması lazım? Mert Hakan, İrfan Can ya da Emre Mor üzerinden okumak istemiyorum. 'O bölgede X,Y,Z var, orada Salih'i aldık' diyor. Performansa mı bakarak aldın? Neyini takip ettin performans olarak? Bu tartışma konusu. Onun için bir sıkıntı oluşuyor. Bu sıkıntılar ilk defa olmuyor hep oldu" yorumunda bulundu.

"Çağırılanlar, gelmeyenlerin gerisinde kalıyorsa o zaman ciddi sıkıntı oluyor"

Milli takım seçmelerinde belli bir kriterin oluşması gerektiğini, bunun oluşturulamaması durumunda seçilen oyuncuların performansının dışarıda kalanların gerisinde kalabileceğini vurgulayan Domaç, şöyle konuştu:

Bu kriteri buluşturamıyorsanız ve kriter diye insanların önüne performansı koyup, sonra da o çağırdığınız oyuncuların bir kısmı performans olarak gelmeyen oyuncuların gerisinde kalıyorsa o zaman ciddi bir sıkıntı oluyor demektir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Milli takım gençleştirme yeri değil performans yeridir"

Milli takım oyuncu havuzu için yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulunan Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Birincisi milli takım gençleştirme yeri değildir. Bunu Lucescu da yaptı. Milli takım performans yeridir. Performansa göre milli takıma oyuncu almanız lazım. Gençleştirme operasyonu yapacaksanız eğer, çok basit bir yöntemi var. 21 Yaş takımını alın, getirin, A Milli Takım yapın. Ve milli takım oyunculuğu diye bir şey vardır. Bunu kazandırmanız lazım. Şu ana kadar milli takım oyunculuğu kazandırma yönteminde ciddi sıkıntılar olduğunu görüyorum. Ülke futbolunun şu anda iyi oyuncular ürettiği dönemde hala milli takıma çağırılan oyuncuların neredeyse yüzde 80'inin Avrupa'da yetişmiş olması biraz sıkıntı. O oyuncuların daha kolay milli takıma gelmesi de sıkıntı. O zaman buradaki oyuncuları sıkıntıya sokuyorsunuz demektir. Yaş bence bir kriter değil. Bunu önemle koyuyorum. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU