Merkez Bankası Başkanı Uysal: Rezervleri güçlendirmek için mevcut araçlarda revizyona gidebiliriz

Murat Çetinkaya’ın görevden alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevine getirilen Murat Uysal, bankanın rezervlerini güçlendirmek için araçlarda revizyona gidebileceklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Uysal, TCMB Başkanı olarak verdiği ilk söyleşide bankanın rezervleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu düşürmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Uysal’ın açıklamalarından bir kısım şöyle:

Son dönemde rezerv yeterliliği konusu gündemde yer alıyor. Rezervleri artırma planlarınız var mı?

Yakın dönemde gerek cari açığın kapanması gerekse kısa vadeli borçluluğun azalma eğilimine girmesi rezerv yeterliliği göstergelerinde bir miktar iyileşme sağladı. Bununla birlikte, uygun koşulların oluşması kaydıyla dışsal şoklara karşı bir sigorta niteliğinde olan uluslararası rezervleri artırma yönündeki niyetimizi koruyoruz. Mevcut durumda zaten reeskont kredileri aracılığıyla rezerv biriktirme imkanımız var. Öte yandan enerji ithalatçısı kamu kuruluşlarına yapılan döviz satışları ise rezervleri azaltıcı etki yapmakta. Önümüzdeki dönemde küresel konjonktür ve sermaye akımlarının seyrine bağlı olarak, rezervlerimizi güçlendirmek amacıyla mevcut araçlarımızda revizyona gidebiliriz.

Fitch de not düşüşünde Merkez Bankası bağımsızlığına vurgu yaptı. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir, paylaşabilir misiniz?

Bu kavram üzerinde değerlendirme yaparken amaç ve araç bağımsızlığını birbirinden ayırmak gerekir. Merkez Bankası bağımsızlığı ile kastedilen araç bağımsızlığıdır. Bu da Merkez Bankasının verilen görevleri yerine getirirken kullanacağı araçlar ve yöntemi kendi inisiyatifi ile belirlemesi anlamına gelir. Araç bağımsızlığı konusu Merkez Bankası Kanunu çerçevesine net olarak tanımlanmıştır. Buna göre Merkez Bankasının kendine verilen görevleri yerine getirmek için para politikası araçlarını belirleme ve uygulama yetkisi bulunmaktadır. Bu çerçevede herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

Uysal, fiyat istikrarı ve büyüme arasında bir çelişki olmadığı görüşünü de şöyle açıkladı:

Bu iki kavram çelişmiyor, aksine birbirini destekliyor. Sağlıklı ve kapsayıcı bir büyüme fiyat istikrarının sürdürülebilirliğini güçlendirir. Fiyat istikrarı ise belirsizliği azaltıp faizleri düşürerek büyüme potansiyelini destekler. Özellikle mevcut dönemde enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, risk primimizin düşmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmekteyim.

Merkez Bankası’nın rezervleri ne durumda?

TCMB’nin açıkladığı verilere göre bankanın toplam rezervi 11 Temmuz itibarıyla 97 milyar 248 milyon dolar. Aynı tarihte brüt rezerv de 74 milyar 124 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Merkezin nisan ve mayıs ayında rezervlerindeki düşüş, ekonomi çevrelerinde tartışmalara neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönemin TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, nisan ayının sonunda yaptığı enflasyon toplantısında "Biz diğer merkez bankaları gibi rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt rezerv üzerinden gerçekleştirdik. Bu yaygın bir pratik. Net rezervin üzerinde mutabık kalınmış bir tanımlaması yok. Bizim ülkemiz gibi dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerde rezerv tartışmalarının brüt rezervler üzerinden yapılması en uygun olan yöntem" açıklaması yapmıştı.

Merkez Bankası'nın net rezervlerini etkileyen işlemler olarak büyük ölçüde ihracatçılara verilen reeskont kredileri, BOTAŞ'a döviz satışı, TL depo ihaleleri karşılığı döviz depo ihaleleri, lokal bankalarla yapılan swap işlemleri, Katar ile anlaşma nedeniyle yapılan swap işlemleri ve kamunun yurt içi veya yurt dışından yaptığı döviz borçlanma ile geri ödemeleri sayılıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU